Фридрих Тръмп – дядото на новоизбрания президент на САЩ, не бил допуснат да се върне в родната си Германия през 1905 година, пише в документ, пазен в държавния архив на федералната провинция Райнланд Пфалц.

В документа от 27 февруари 1905 година пише, че „намиращият се в Калщад американски гражданин и пенсионер Фридрих Тръмп” трябва да напусне до 1 май територията Бавария (в която тогава влиза Пфалц), в противен случай ще бъде депортиран.

Според местни историци, Фридрих Тръмп, който после променя името си на Фредрик, през 1885 година напуска Пфалц без да съобщи на властите и без да е отбил военната си служба и заминава за САЩ. Затова, през 1905 година, когато се опитва да се прибере у дома, получава отказ.

Не помогнало и това, че старият Тръмп забогатял зад океана – натрупал пари в златните мини, отворил ресторант и, според някои, и публичен дом. По време на краткото си пребиваване в Пфалц през 1901 година Фредрик се жени за младата Елизабет и я взема със себе си в САЩ. Именно съпругата му настоявала да се опитат да се върнат в Калщад през 1905 година.

След като му нареждат да напусне Пфалц, Тръмп пише прочувствено писмо до баварския принц регент, в което го нарича „любим, благороден, мъдър и справедлив господар”, но това не дава резултат.

Налага се Тръмп окончателно да напусне Германия на 1 юли 1905 година. Три месеца по-късно в Ню Йорк се ражда бащата на Доналд Тръмп – Фред Тръмп.