Управляващата партия на турския президент Реджеп Ердоган, АКР, предложи поправка в закона, оправдаваща мъже, преследвани за сексуални контакти с непълнолетни, ако се оженят за момичето. Срещу това протестират депутати, правозащитници, женски организации и организации за закрила на децата.

Под петиция срещу промяната вече са се подписали над 600 000 души, а в twitter набира популярност хаштагът #TecavuzMesrulastirilamaz (Изнасилването не може да се узаконява).

Сега законът забранява граждански брак с момичета под 18-годишна възраст, макар че има много религиозни бракове между мъже и непълнолетни момичета.
Партията на президента Ердоган предлага преследването на всички случаи на сексуална злоупотреба, извършена  до 16 ноември 2016 г. „без насилие, заплаха или измама" да бъде отложено без краен срок, ако мъжът се ожени за детето.

Премиерът Бинали Йълдъръм защити поправката, като каза, че това ще реши проблема със затворниците,  осъдени заради това, че са сключили религиозен брак с момиче със съгласието на семейството ѝ.

Той отхвърля обвиненията, че поправката е "амнистия за изнасилвачите" и заяви, че действащите правила са създали „разбити семейства“.

В бъдеще такива бракове няма да бъдат толерирани, каза Йълдъръм, според когото поправката ще засегне около 3000 семейства със задна дата.
Според противниците на поправката обаче тя ще превърне браковете с деца в приемливи за обществото.

Сексуалната злоупотреба е престъпление и в извършването му с дете няма "взаимно съгласие", смята Йозгюр Йозел, депутат от опозиционната Републианска народна партия.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг се опита да защити поправката,  като настоя, че строгостта на закона остава, ако има оплакване за сексуална злоупотреба „чрез сила, заплаха, измама или друго средство против волята“.

Законът мина на първо четене миналата седмица, а тази обсъждането му ще продължи.

Сред противниците на промяната е и асоциацията Kadem, оглавявана от дъщерята на Ердоган Сумейе.