Д-р Татяна Итова е завършила Медицинския университет във Варна през 1994 година, след което е придобила специалностите педиатрия и неонатология. От 1996 година д-р Итова работи като неонатолог в Родилен дом, а впоследствие в АГ-комплекса към Университетската болница в Русе. От началото на ноември тази година тя е част от екипа на МБАЛ „Медика“.

- Д-р Итова, вчера бе отбелязан Световният ден на недоносени деца. Колко такива бебета се раждат в Русе?
- Годишно в Русе се раждат средно по около 1500 деца, като процентът на недоносени е 10-11. Това означава, че за година родените недоносени бебета са 150, но е важно да отбележа, че като областен център в Русе се приемат за доотглеждане и недоносени бебета от съседни градове. И за радост на всички смъртността при тях е сведена до минимум.
Редно е да кажа, че Световният ден на недоносените деца се отбелязва ежегодно в 60 страни, като в България това се случва за пети път. Целта е да се повиши информираността на хората за проблемите на недоносеността в страната и да се привлече общественото внимание за тяхното решаване, защото според световната статистика с адекватни грижи 75% от проблемните деца могат да бъдат спасени.
- Кои бебета се смятат за недоносени?
- Новородените с ниско тегло. Това са излезли преждевременно на бял свят бебета с тегло от 1000 грама до 2.5 килограма.
- Какво предизвиква преждевременно раждане?
- От страна на бременните жени това са инфекции, хронични заболявания, отлепване на плацентата, аномалии на матката и преждевременно пукване на околоплодния мехур. От страна на плода до преждевременно раждане се стига при забременяване с близнаци, тризнаци или четиризнаци, инфектиране на плода, еритробластоза, която е една от формите на анемия.
- Какви са особеностите на недоносените деца?
- На първо място, малките размери в ръст, тегло, диспропорция на телесните части - относително голяма глава, къси крайници. На второ място, кожата на недоносените е нежна и кръвоносните съдове прозират през нея, освен това тя е покрита обилно с лануго /Нежни косъмчета, които покриват тялото на плода по време на ембрионалното му развитие и при раждането -б.а./. Подкожната тъкан е слабо развита или липсва, ноктите не достигат до края на пръстите. Костите на черепа са меки и податливи, ушните миди са меки, не добре моделирани и са прилепнали към черепа. Очите са големи и изпъкнали, но такива бебета не виждат нищо, само различават светлината от мрака.
Освен тези аномалии, недоносените бебета са с неразвити или липсващи рефлекси на сукане и гълтане, нямат координация за дишане и гълтане, почти винаги е налице гастроезофагеален рефлукс, невъзможност да поддържат нормална телесна температура. Белите им дробове не са доразвити, което предизвиква смущения във вентилацията. Незавършено е и разпределението на мозъчната им съдова мрежа, от което кръвният поток към мозъка е неправилно разпределен. Бъбречната им функция също е несъвършена и в организма им често настъпват дехидратации и отоци. Недоносените имат и смущения в метаболизма, които водят до хипогликемия и хипокалциемия и редица други проблеми.
- Превръщането на недоносените деца в нормално развити изисква много специфични грижи. Какви са те?
- Недоносените новородени се нуждаят от специални условия на отглеждане и грижи, полагани от медицински персонал със специална подготовка. Когато новороденото е с ниско тегло и особено под 1500 грама, трябва да се отглежда в кувьоз, който позволява поддържане на оптимална температура, овлажняване на вдишания въздух и обогатяване с кислород, когато това е необходимо. Специфично лечение обаче се налага при съответна патология - хиалинно мембранна болест, апнеи, екстра алвеоларни газови колекции, некротизиращ ентероколит, жълтеница, инфекции и други. Поддържане на водния-електролитен баланс изисква внимателна преценка на загубите чрез урина, изпражнения, през кожата, при повръщане и при стомашни аспирации.
В първите дни след раждането недоносените с тегло над 1500 грама се нуждаят от 80-100 милиграма вода за 24 часа, а тези с телесна маса под 1500 грама от 100-120 мл вода за денонощие. Тя се доставя в телцата им чрез кърмата или адаптираните млека, които съдържат 87% вода.
- А как се хранят тези мънички бебета?
- Храненето на новородените с ниско тегло е все още дискусионно. Някои новородени не могат да сучат, а други не могат и да гълтат. Налага се да бъдат хранени със сонда - периодично или с постоянно капково вливане. Храненето на деца с тегло над 1500 грама може да започне още в първите 6 часа, като се внесат 5-6 мл 5% глюкоза. При нормална чревна перисталтика и липса на повръщане те се хранят с кърма, а при липса на тези условия това става с адаптирано мляко за недоносени. 
Храненето на новородени с рождено тегло под 1500 грама създава повече затруднения. Те се хранят със сонда. В началото се внасят 1-2 мл 5% глюкоза. Ако това количество се понесе, след 2 часа се удвоява. При липса на остатъчно стомашно съдържимо се продължава хранене с кърма или специално адаптирано мляко. Най-подходящата храна за недоносените новородени деца е кърмата от собствената майка, но когато тя е недостатъчна, се прибягва към други методи за дохранване.
- Как преценявате, че това хранене е достатъчно?
- Ефектът от прилагания хранителен режим се преценява по тегловния прираст, който при недоносени от I и II степен е 12-13 грама дневно. Този прираст е по-нисък от прираста през 32-36 гестационна седмица, но не се отразява неблагоприятно върху бъдещето развитие на детето. При тегло под 1 килограм ежедневен тегловен прираст от 6-10 грама дневно се счита за задоволителен.
- Откога в Многопрофилна болница „Медика“ ще започне да функционира родилно отделение?
- Прогнозата е в началото на декември Родилно отделение в „Медика“ да започне ефективно работа. Към него ще функционира и отделение по неонатология, в което аз вече работя.