БСП отново предлагат премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивното подоходно облагане. Подобна промяна би се отразила сериозно на заплатите на всички българи, съобщава ТВ Европа.

Социалистите са внесли законопроект в Парламента, според който сериозно се променя настоящата стойност на налозите.  

Така получаващите минимална работна заплата, която от 1 януари 2017 г. се повишава до 460 лв., няма да плащат данък върху доходите. Тези, които печелят между 460 и 1000 лв. бруто, ще бъдат обложени с 10% данък. 

Заплатите между 1000 и 2000 лв. ще се облагат с налог от 15 на сто. Възнагражденията между 2000 и 5000 лв. – с 20%, тези от 5000 до 10 хил. лв. – с 25 на сто, а над 10 хил. лв. данъчната ставка е 27%.

Социалистите предлагат и промени в Данък добавена стойност, които предвиждат ставка от 5% на храните за кърмачета, преходните храни, пелените за еднократна употреба, приспособленията за хора с увреждания, детските столчета за кола, доставка на услуги за домашни грижи като гледане на деца, възрастни хора и болни хора.

От ГЕРБ обаче са категорично против предложенията на левицата, тъй като подобни сериозни промени биха повлияли на цялостната политика на държавата. „Тези промени не се предлагат за първи път“, припомни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. По думите й ако се приемат тези предложения, бюджетът не би могъл да се приеме в настоящия му вид.  

Експертите от Министерството на финансите подготвят анализ, поръчан от депутатите, за ефекта върху приходите в бюджета, ако предложението на БСП се приложи на практика. „При всички случаи ефектът ще е по-нисък приход от около 1-1.2 млрд. лв., а може би и повече“, прогнозира Стоянова.