Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Румен Радев да се ангажира с осигуряването на политическата стабилност в страната. В поздравителното писмо на Юнкер се казва, че стабилността е необходима за извършване на  икономическите и структурните реформи, както и за изпълнението на общия европейски дневен ред. 

“България има централна роля в процеса на вземане на решения в Европейския съюз“, уверява Юнкер в писмото си.

“Днес, когато сме изправени пред общи предизвикателства като бежанската криза, стремежа към енергийна сигурност и създаването на устойчиви работни места, и растеж, за нас е важно да работим в тясно сътрудничество. Вярвам, че вашата всеотдайност и лидерство ще дадат възможност за поддържане на сигурността, стабилността и отличното сътрудничество на България с Европейския съюз", допълва председателят на ЕК.

Водещите западни издания отразиха широко избора на Румен Радев, а много от тях изразиха опасенията си, че новият български президент ще поддържа проруски курс.

В писмото си Юнкер пожелава на следващия ни президент  успех и подчертава важността на това той да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

През втората половина на 2018 година България ще поеме председателството на ЕС. Периодът е особено важен, защото по това време се очаква да се развие процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз.