С ново наказание предстои да се сдобие „Монтюпе“ ЕООД. Самото санкциониране на дружеството трябваше да се случи вчера, но опитите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ да връчи документите с наложените санкции удариха на камък. Причината - нямаше кой физически да ги получи. Инспекцията категорично отказа да уточни какво гласят невръчените документи, но екоминистърът Ивелина Василева заяви пред БНТ, че има заповед за затваряне на проблемното хале №3 в завода. 
Първоначално никой от компанията не се отзовал на поканата на екослужбата да се яви в РИОСВ, затова инспектори отишли на място в завода. Там отново нямало представител, който да получи документите с наложените санкции, но пък дали уверение, че упълномощен служител ще се яви за да бъде изпълнена процедурата, като очакванията са това да стане днес.
До поредното наказание на „Монтюпе“ се стигна след извънредна проверка на завода във вторник, провокирана от сигнал за тежки миризми в кв.“Възраждане“. Контрольори засекли, че компанията за производство на авточасти самоволно е отворила два противопожарни люка на тавана на хале 3, от които излизали облаци миризми от работния процес. До отварянето на люковете вероятно се е прибегнало, след като в същото хале бяха принудително пломбирани 104 прозореца на тавана, които отново бяха засечени отворени, за да се проветрява помещението. Още на място екоинспекцията нареди двата люка да бъдат запечатани до седмица.