Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази безпокойство от "тревожното състояние" на политическата дискусия на Запад след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.

"Демагогският популизъм не е само американски проблем. В други части на Запада политическият дебат също е в тревожно състояние", пише Шойбле в статия във в. "Билд".

Според него вече е без значение, дали твърденията, които се правят в политическите дискусии и дебати имат нещо общо с истината, още повече в интернет.

"Главното е хората да бъдат шокирани. Всеки трябва да е готов да се учи. Ако сте отворени към чуждите мнения и към различни начини на мислене, демагогският популизъм няма да успее", посочва Шойбле.

Видни германски политици вече реагираха резервирано на избирането на Тръмп за президент на САЩ. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви вчера, че този изборен резултат означава, че външната политика на САЩ може да стане по-непредсказуема и че партньорите трябва да са подготвени за едностранни решения на САЩ.

Канцлерката Ангела Меркел поздрави Тръмп за победата му, но постави като условия за сътрудничеството с него той да се придържа към някои ценности.

Самата Германия преживява усилване на популистката политика с възхода на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която в момента е третата политическа сила в страната според германски социолози.

Крайнодесните партии набират сила и влизат в структурите на властта из цяла Европа, от Франция до Сърбия. Типичните им теми включват държането на имигрантите вън от страната и скептицизъм към Европейския съюз, отбелязва ДПА.