Извънградската къща или тъй наречената вила е имала и продължава да има своето значение в нашета страна. Това се дължи на няколко причини, една от които е, че работещите хора, натоварени от седмичното ежедневие, търсят отдушник извън града за почивка през уикенда. Роля за придобиване на такава къща играе и традиционното чувство на българина да се радва на природата, да обича земята, да я обработва и да добива от нея плодове и зеленчуци, което през последните години отново се възроди и е на мода.

Когато се избира извънградска семейна къща, обикновено се търси в някое близко до постоянното местожителство живописно селце или в специално обособена за целта крайградска вилна зона. Изберете си имот с хубава градина и по-равнинен терен, за да можете лесно да поддържате тревните площи. Наличието на малък басейн в двора ще бъде голямо предимство през лятото, но може значително да оскъпи Вашата бъдеща вила. В случай, че не сте привърженици на отшелничеството, не е необходимо къщата да бъде оградена от двуметрови дувари. Една ажурна, романтична дървена ограда ще Ви свърже с външния свят и ще Ви предостави възможност още по-добре да се наслаждавате на красивите гледки.

Ако вече имате такава къща и се чудите как да я обзаведете, ще ви дадем някои насоки. Не правете грешката да копирате градското си жилище и да я претрупвате със свръх модерни мебели и уреди. Придържайте се към по-простичък стил, без да се лишавате от съвременните удобства, разбира се. Най-важната стая в една такава вила е дневната – там ще се събирате със семейството и приятелите си. Постарайте се тази тя да има достатъчно прозорци и да е обърната към градината, за да се наслаждавате на връзката с природата. Много добро допълнение би била една голяма веранда, която през лятото да е открита, а през по-студените месеци да има възможност да се затваря, за да я използвате максимално дълго. Голямата маса в дневния кът е много важна, както и хубавата камина, която да отопля помещението през зимата.

Във вилата трябва да има достатъчно места за спане, както и поне една вътрешна баня с тоалетна. Това ще Ви бъде напълно достатъчно, за да се чувствате комфортно през уикендите. Ако сградата го позволява, бихте могли да усвоите подпокривното пространство, с цел осигуряване на допълнителни места за спане, в случай, че ви посетят неочаквани гости. Обикновено извънградските къщи са снабдени с хубави мазета, които биха могли да се обзаведат като битови механи и в тях да прекарвате дългите зимни вечери.

Не забравяйте, че това е мястото, където да си почивате от натоварено ежедневие. Избягвайте да си носите част от работата там, както и да се нагърбвате със засаждане на твърде много зеленчуци и плодове, защото по този начин драстично ще намелите времето си за релаксиране. По-добрият вариант е да седнете навън с чаша вино и просто да се наслаждавате на красивата природа.