С невиждана от двайсетина години избирателна активност, с опашки пред голяма част от секциите, но без напрежение протече вчерашната изборна неделя. 
Избирателната активност в областта към 17 часа беше 39%, а в допитването за национален референдум бяха гласували 33%. За община Русе избирателната активност към 17 ч. е 35%, а за референдума 33% са упражнили своя глас. Най-висока активност - над 40%, е в общините Ценово и Иваново. Окончателните данни за активността ще бъдат съобщени от Районната избирателна комисия днес. предварителните прогнози са тя чувствително да надхвърли 50%, а като се имат предвид т.нар. мъртви души в избирателните списъци, реалната активност е над 60%. 
През 2011 година на предходните президентски избори избирателната активност за областта бе 48.11%, а за община Русе - 43.63%. На парламентарните избори преди две години пък бе отчетена активност 45.92%. За референдума миналата година бяха гласували 37.80%, а в община Русе - 35.88%. 
Струпването на хора пред урните обаче не изнерви чакащите, дори напротив, една част от тях отбелязаха с радост, че виждат повече млади хора в сравнение с други избори.
Всеки път гласувам, но такива опашки досега не е имало, вероятно се дължи на задължителния вот, каза Венета Павлова. 
Христо Христов пък коментира, че поради липсата на организация се получава струпването на много избиратели и се налага да се чака по около половин час. Ако има човек, който да ни посрещне и да ни упъти, щеше да е по-лесно, допълни още мъжът. 
Впечатление във вчерашния ден направи това, че по обед в Селеметя, където традиционно се вият големи опашки, имаше по 3-4 чакащи пред секция.
В секциите, където има възможност, бяха поставени допълнителни паравани, за да не се струпват опашки от граждани. Освен това от РИК дадоха указания на секционните комисии как да забързат процеса, за да стана гласуването по-бързо. Вероятно и затова във всички секции изборите приключиха точно в 20 часа.