Занятие за предотвратяване на бедствие от взрив на пропан-бутан с последвал пожар, разрушаване на сгради и десетки ранени се проведе за пръв път вчера в Русе със сили на общината, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция на МВР, Спешна помощ, БЧК, РИОСВ и кметовете на Русе, Мартен, Сандрово и Николово, охранителните и аварийните групи на работещите в индустриалната зона „Тегра“ /КТМ/ фирми. То бе разиграно за три часа от Оперативния щаб за бедствия в общината, като сценарият бе подобен на трагедията преди 2 години в Хитрино.
Ето как започна и премина всичко.
Около 8.15 часа вчера на тел.112 бе получен сигнал, че при разтоварване на жп цистерна с пропан-бутан на площадката на петролна база „Лукойл България“ на територията на бившия КТМ възниква промишлена авария от разкъсана износена гъвкава връзка, от което започва неконтролирано изтичане на газ. Поради неустановени причини не сработва скоростният отсекател на жп цистерната и във въздуха излиза газ с концентрация над 20% от долната граница на взривяемост. Образуваният гигантски газов облак с формата на яйце с дължина около 80-100 метра експлодира. Четирима работници получиха тежки наранявания, обгазявания и обгаряния. Нанесени бяха и сериозни щети, а в две преобърнали се в съседен коловоз жп цистерни започна факелно горене, което заплашваше с нов взрив. Разрушен бе склад за зърно и производствена сграда, а 20 работници пострадаха от полетелите при експлозиите тухли, стъкла и дограми. В Мартен, Николово и Сандрово бе обявено частично бедствено положение.
За радост всичко това беше само сценарий, след който започна практическата част на учебното занятие.
Движението по пътя Русе-Силистра бе спряно. От Първа и Втора пожарни служби към мястото на бедствието с виещи сирени и светлинни сигнали се отправиха два противопожарни автомобила, които влязоха пред портала на „Лукойл България“ и започнаха да охлаждат цистерните с пропан-бутан и да гасят пожара с вода и пяна. Към тях се присъединиха две линейки на Спешна помощ, които превозиха до УМБАЛ Русе четиримата обгорени работници. Екипи на БЧК оказваха помощ на останалите пострадали на място, докато линейките се върнат. Вятърът със сила 0.1 метра в секунда създаваше опасност газовият облак да се спука и токът във фирмата бе изключен, за да не се стигне до голям взрив. 
В крайна сметка всичко мина благополучно и без жертви за около 2 часа, а ранените бяха спасени. 
Такива теоретични и практически обучения са изключително важни, за да може да реагираме организирано и бързо при възникването на извънредни ситуации - няма по-важно от човешкия живот и сигурността за населението, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.
Дано този инцидент да е само учение и да не се наложи да го преживеем, заключи след занятието шефът на общинската антикризисна дирекция Спасимир Димитров, подкрепен от колегите му от пожарната.