Вероятно сте чували, че смартфонът ви е едно от най-замърсените повърхности, с които имате контакт в ежедневието. Но се оказва, че той не е и наполовина толкова мръсен, колкото интериора на автомобила ви.
Изследване на Университета Салфърд във Великобритания показва, че по волана, скоростния лост и другите контактни повърхности в колата могат да се съберат с 50% повече опасни бактерии, отколкото по телефона или клавиатурата на компютъра ви. В същото време 80% от хората смятат колите си за сигурни и чисти места, и ги почистват отвътре по-рядко от веднъж в месеца.
„Ако се замислите за силно нехигиеничните неща, които правим в колите си - кашляме върху волана, ядем храна и си бъркаме в носа - ще разберете защо е важно да ги чистим значително по-често“, коментира известният специалист по хигиената д-р Лиса Акърли.
Системното непочистване на интериора има лош ефект и върху стойността на машината ви на вторичния пазар, твърди Марк Роджърс, експерт в една от големите британски платформи за употребявани автомобили. Натрупването на бактерии и мръсотия може да доведе до появата на незаличим неприятен мирис в купето, както и до появата на ръжда на неочаквани места, подчертава Роджърс.