Българи, кажете НЕ на този здравен министър и не давайте пръстови отпечатъци. Това написа в писмо до медиите независимият депутат Велизар Енчев.

"Вашите отпечатъци отиват и в турските болници у нас, а оттам – директно в турските регистри. Ако и тези факти не ви накарат да се разбунтувате срещу здравния министър, който е българският вариант на нацисткия д-р Менгеле, тогава си заслужаваме съдбата на най-бедния и най-болния народ в Европа", пише още Енчев.  

"Съзнавам, че тези редове не ми носят гласове на предстоящите президентски избори, даже напротив. Но някой трябва да изрече този болезнен въпрос: "Горд народ ли сме или послушно стадо?", обяснява Велизар Енчев.  

Той казва, още, че "безумното" решение на министър Москов ще бъде обжалвано в Европейския съд за правата на човека и в български съд.

Енчев обяснява и ситуацията: "Втори ден продължава хаосът в болнични заведения, след като бе въведена системата за пръстова идентификация. Пациенти чакат с часове на дълги опашки, за да бъдат регистрирани и приети за лечение в болниците. Да не говоря за инвалидите и тежко болните, подложени на нечовешки изпитания и унижения.  

И въпреки това пациентите масово се редят на опашки и доброволно дават пръстови отпечатъци, вместо да откажат тази срамна процедура, която при това е незаконна, тъй като отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни. 

Както обяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, според европейската директива отпечатъци се събират само в два случая: За да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние.

А според решение на Комисията за защита на личните данни пациентите могат да се регистрират в болниците с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци".