"Ахмед Доган прави услуга на българската държава, като нанася удар по агентите на ислямистка Турция", заяви днес пред Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев.

Сред тези агенти е и сваленият тези дни лидер на ДПС Лютви Местан, допълни той.

"Лошото е, че българските политици не можем да ги чуем вече 72 часа. Те не реагираха дори на бруталните действия на турския посланик, който наруши Виенската дипломатическа конвенция", каза Енчев. И обясни, че такива действия били привикването на лидерите на ДПС в посолството на страната.

Българските власти можели поне да привикат турския посланик във външното министерство, без това да бъде обявявано. Той трябвало да бъде предупреден, че поведението му е в противоречие с духа на двустранните отношения.

Евентуалното присъствие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на Тюркян чешма би било провокация, смята Велизар Енчев. Но депутатът уточни, че такива ужасни събития като случилото се преди 31 години трябва да бъдат отбелязвани. Също така обаче България трябвало да поиска в Турция всяка година да се почитат изкланите тракийски българи в присъствието на наши представители.

След което Енчев се скара с журналистката Ива Николова, която също бе в студиото.

Първо тя заяви, че също е потомка на изклани българи в Турция, но призова депутата за благородство по Коледа.

Накрая Енчев заключи, че Мевлют Чавушоглу няма да дойде, за да не унижи Бойко Борисов, близкия приятел на турския президент Ердоган.