Независимият депутат Велизар Енчев, който влезе в парламента от квотата на Патриотичния фронт, но е известен с левите си убеждения, отново иска да посегне на парите, които получават партиите от държавната хазна.

След като първо настоя държавната субсидия за политическите сили да се намали от 11 лева за всеки получен глас на парламентарните избори на 5 лева, което обаче така и не стана, сега е внесъл предложение за законови промени, с които да се задължат партиите да връщат финансовите средства от субсидията, която не са успели да похарчат до 31 декември всяка година.

С поправката, която иска да се запише в Закона за политическите партии, Енчев настоява държавната субсидия да се привежда на три пъти - до 30 април, до 30 юни и до 30 септември.

Право на държавна субсидия има всяка партия, която е получила 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Според Енчев субсидията за българските партии е много голяма, най - голямата в целия ЕС и в в края на четиригодишния си мандат се оказва, че политическите формации са натрупали милиони левове в банков влог.

"Така парламентарно представените партии се превръщат в своеобразни партийни банки, получаващи и лихви от банков влог. Те стават мощен политически фактор, който е в състояние да изразходва милиони левове в предизборните си кампании", пише в мотивите си независимият депутат.

Според Енчев тази ситуация е политически и морално неприемлива, защото бетонира политическото статукво, поставя в неравностойно положение новите играчи и блокира възможността за честно състезание на политическата писта.