Само две седмици отдих дадоха на Русе телефонните измамници, които отново се завърнаха и успяха да оплетат две жени. В един от случаите беше приложен съвсем нов сценарий, неизползван досега в Русе.
В сряда около 10 часа на домашния телефон на 56-годишна учителка се обадила жена, която тя припознала като директорката в училището, в което работи. Шефката обяснила, че по молба на полицията трябва да извърши превод на разпит на задържан англичанин и дала телефонен номер, на който да се обади за подробности. 
На позвъняването отговорил мъж, който се представил за инспектор Димитров от полицията. Той потвърдил за превода на разпита и я помолил да внесе 250 лева по сметка в Сърбия чрез известна международна мрежа за парични преводи, след което да му съобщи кода на превода, като обещал, че около обед ще я чака пред сградата на ОДМВР, за да й върне парите. Освен това „инспекторът“ поискал от учителката да купи ваучер за 10 лева и кутия цигари и по пътя към офиса на финансовата мрежа да ги предаде на негов помощник. След това учителката получила SMS с имената на човека, на когото трябва да преведе парите. Така жената купила ваучера и цигарите, предала ги на помощника на „инспектора“, когото разпознала по даденото й описание и превела парите. След това съобщила кода на „полицая“ и тръгнала към ОДМВР, откъдето той щял да я вземе с кола за разпита и да й върне парите. След като чакала пред сградата близо час, учителката влязла при дежурния полицай и подала сигнал за измама на обща стойност 270 лева.
Спечелените от телефонните престъпници пари не са много, което навява на мисълта, че всъщност това е само репетиция за бъдещи удари. И най-вероятно намесването на авторитетни финансови институции в мръсния им бизнес тепърва предстои.
Същия ден следобед 78-годишна русенка била измамена по станалата вече традиционна схема - полицай спасява граждани от измамници. На телефона й се обадил мъж, който се представил за комисар Костов от полицията и я предупредил, че в града има измамници, които по негова информация щели да й се обадят, за да й кажат, че нейн близък е катастрофирал и трябват пари за спешна операция. Той обаче предупредил жената да не им вярва, а когато й се обадят, да не прекъсва разговора и тайничко да го избере по мобилния си телефон, за да може той да чуе какво ще й говорят. 
И обаждането не закъсняло. Този път по телефона се обадил „доктор Миланов“, който съобщил, че дъщеря й е в болницата след катастрофа и трябват 39 000 лева за операция. Тогава „комисарят“, който бил на другия телефон, казал, че това е измама и престъпниците сигурно щели да й изтеглят парите от банката. Затова той посъветвал русенката да изтегли всичките си спестявания от банката и пусне парите през терасата си на зет си, който активно участвал в операцията срещу измамниците. Така тя изтеглила 5000 лева, пуснала ги през терасата, но като се обадила на зет си, разбрала на кого точно е помогнала със събраните си с лишения спестявания.