Президентът Барак Обама призова демократите от всички етноси да излязат и да гласуват за Хилъри Клинтън. Той предупреди, че съдбата на страната и на света е заложена на карта, предаде Би Би Си.

На митинг в Северна Каролина действащият държавен глава заяви, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е заплаха за трудно извоюваните граждански права и свободи.

На свой ред Тръмп коментира, че е крайно време Обама да спре да води кампания в подкрепа на Клинтън и да се съсредоточи върху управлението на страната.

Следващият вторник американците ще гласуват кой да бъде президент в следващите 4 години, а проучванията на общественото мнение показват, че разликите между двамата кандидати се стопяват.

"Съдбата на републиката лежи на раменете ви", заяви Обама пред провърженици в ключовия за изборите щат Северна Каролина. "Съдбата на света е неясна и вие, хората на Северна Каролина, ще трябва да осигурите развитието в правилната посока".

Седмицата преди вота бе белязана от новината, че ФБР подновява разследването си срещу Хилъри Клинтън за използването й на личен имейл сървър,докато е била държавен секретар (в първата администрация на Обама). Решението на агенцията да започне действия само 11 дни преди изборите доведе до остри реакции срещу директора й Джеймс Коми.

По-рано Обама индиректно атакува Коми за подновяването на разследването.

В интервю за уебсайта NowThisNews, публикувано вчера, президентът обяснява, че разследванията в САЩ не трябва да се водят на базата на "намеци" или на "непълна информация".

Това е първият публичен коментар на Обама, след като миналия петък Коми обяви, че ФБР е научило за нови имейли, които може да са свързани с проучването за изнасяне на класифицирана информация от Клинтън. Обама подчерта, че досега заключенията на ФБР, Министерството на правосъдието и на редица комисии в Конгреса е било, че макар бившият държавен секретар да е допуснала някои грешки, действията й не са подсъдни.

През март 2015 г. се разбра, че Хилъри Клинтън е нарушила правилата, като е използвала личен имейл, докато е отговаряла за външната политика на САЩ (2009 г.-2013 г).

Заключението на Коми през юли бе, че кандидатът на демократите е била "изключително небрежна" в боравенето с класифицирана информация, но няма основания за повдигане на каквито и да било обвинения.