Мариан Фридман-Фут прекарва нощите си в "Сентръл Парк" в Ню Йорк, увита в спален чувал. На по-малко от километър от там се намира Парк Авеню и апартаментът, в който е израснала. Днес той струва $10 млн.

63-годишната жена, някога наследница от Ийст сайд, внучка на влиятелен текстилен магнат от Манхатън, днес прекарва дните си като бездомна жена. Имала е икономка, взимала е уроци по танци и е завършила престижно училище в Ню Йорк.

След смъртта на майка й семейното богатство се изплъзва от пръстите й. Фридман се бори с депресия, пристрастеност към хероина и накрая през август е изгонена от апартамента си – оставайки на улицата.

Тя и съпругът й Франк вече живеят в Сентръл Парк и държат всичко, което притежават в торби за смет. А някога Фридман е живяла в апартамент с площ от 380 квадрата. Днес имота би струвал $10 млн. 

Когато майката на Фридман умира, Мариан и сестра й Джорджия продават апартамента за $3 млн.

Жената обаче не пази топли спомени за детството си. Майка й имала депресия, борела се с панически атаки.

"Спомням си как майка ми се тресеше в дрешника", разказва Мариан Фридман пред "Ню Йорк Пост", изтягайки се на пейка в парка.

По различен начин изглежда обаче Мариан през 1971 г., когато завършва училище. На снимките е дългокоса тийнейджърка, усмихваща се в далечината. На следващата година обаче дядо й умира и майка й продава семейни бизнес за милиони.

Междувременно Мариан напуска дома от детството си и отива да учи за медицинска сестра в Бостънския университет, където среща първия си съпруг. Двойката има дъщеря, на име Жизел. Но преди три десетилетия мъжът на Мариан, служител на ФБР, трябва да се премести в Ню Йорк по работа.

И така двамата се нанасят в дома, където Мариан е отраснала. Не след дълго обаче се разделили. Мъжът й се преместил във Флорида и взел дъщеря им Жизел със себе си. Мариан не е виждала детето от тогава. Жизел е била едва на три, когато майка й я вижда за последно.

"Все още мога да ви кажа как беше облечена в деня, в който напусна. Имаше синя тениска и панталон с бели кръстчета. Все още мога да я видя", разказва Мариан.

"Всеки ден ме изяжда. И разбира се, когато видя всички деца в парка. Не е хубаво", казва жената и веднага сменя темата.

Малко след това тя губи контакт с майка си и сестра си, която по думите на Мариан подкрепяла именно мъжа на Фридман да вземе попечителството над Жизел.

От тогава Мариан изпада в депресия. В 40-те си години се пристрастява към хероина, а по-късно се лекува и приема метадон четири пъти седмично в продължение на 6 години.

След смъртта на майка й Мариан продала апартамента и разделила трите милиона долара със сестра си. Малко по-късно среща сегашният си съпруг, Франк, 59-годишен работник на строеж.

Оженили се през 2000 година и си купили къща в Амитвил, Лонг Айлънд, но ги изгонили от там по време на рецесията.

"Похарчихме парите на майка ми като луди", разказва Фридман. Накрая двойката останала при приятелка, която ги запознала. Тя обаче имала цироза и рак на белия дроб. Мариан и мъжът й били като болногледачи. Преди три години обаче жената, която им дала подслон загубила битката с болестите си. През август двамата били изгонени и от този апартамент.

Техният адвокат, който се заел със случая безплатно, се надява управата на Ню Йорк да намери подслон за съпрузите. Той е на мнение, че Мариан ще загине, ако трябва да прекара зимата в парка.

Междувременно Мариан и съпругът й се виждат с приятели... когато могат. А тя все още е запазила свирепото си чувство за хумор.

"Не вярвам в самоубийството, но ако не намеря нищо смешно в ситуацията ще се покача на най-високото дърво и ще скоча", завършва разказа си Мариан.