"В новите учебници трябва да остане смисленото, полезното и прагматичното, а в образованието трябва да влязат електронни учебници и платформи", каза днес по БНТ зам-министърът на образованието Диян Стаматов. Той припомни, че догодина нови учебници ще има за децата в първи и пети клас, а до 2022 година ще се случи цялостната подмяна.

Стаматов не скри, че ефектът от промените ще се види след години. В отговор на въпрос, зам-министърът посочи, че отпуснатите от правителството допълнители 223 милиона лева за образованието ще обезпечат много важни стъпки. "Не става въпрос само за заплатите на учителите, въпреки, че увеличение от 10% не е без значение. С парите ще се подкрепи навлизането на информационните технологии, повишаването на квалификацията на учителите, модернизацията на училищна среда и т.н.", поясни той.

В отговор на въпрос Стаматов обясни, че с новия начин за извиняване на отсъствията по болест, стремежът е да се поощри честността. Той каза още, че отпадането на деца от училището е голям проблем, защото годишно засяга около 4000 души. "Това са необразовани и неграмотни хора, които са опасни във всеки бъдещ момент", поясни зам.-министърът на образованието.

Той допълни, че в Северозападна България е започнала да работи система за ранно диагностициране на проблемите, като идеята е тя дя обхване цялата страна да работи. "Целта е по-рано да се вземат мерки", каза Диян Стаматов.