Южнокорейците изместиха от първото място руснаците в класация на Euromonitor на страните, където се пие най-много твърд алкохол с висок градус като водка, ракия, ром и др. 
Оказва че, че корейците пият повече от руснаците - по 602 г на човек за седмица, докато в Русия числото е 227 г., което категорично нарежда руснаците на второ място. Обяснението е, че корейците имат най-дългия работен ден в света и масово пият, за да облекчат стреса. Любимото им и традиционно питие е соджу. Вкусът му е близък до този на водката.
Освен това голяма част от корейците смятат, че алкохолът не е вреден и че пиещите хора са полезни за обществото, защото носят добро настроение. Прието е да се пие дoри по време на важни бизнес срещи, за да се разчупи ледът.
Следват ги филипинците, които изпиват по 237 г на човек за седмица. Любимото им питие се оказва джинът. Страната е най-големият производител и консуматор на хвойновата напитка. 
След тях са японците. Те освен че работят усърдно, се забавляват и пият доста - 193 г на човек на седмица. Тяхната традиционна напитка е саке, която се получава при ферментация на ориз.
На четвърто място е България. Според статистиката, страната ни заема шесто място в света по количество изпит твърд алкохол за седмица на човек - 180 г. Всеки българин над 15 г. изпива средно по 10,3 л твърд алкохол годишно. При мъжете всеки пети консумира системно алкохол, докато при жените това е валидно за всяка 15-та от сто.
На последно място в Топ 5 е Украйна. Ако изпитият за една седмица твърд алкохол в Украйна се раздели на броя на гражданите, то на човек се падат по 172 г. Традиционната напитка за тях е водката.