Федералните следователи са получили заповед да разгледат новооткритите имейли, свързани с частните сървъри на Хилъри Клинтън, след като видния демократ Хари Рийд обвини директора на ФБР Джеймс Коми в нарушаване на закона, опитвайки се да повлияе на изборите, предаде Ройтерс. 

Заповедта ще позволи на Федералното бюро за разследване да разгледа имейлите, за да се установи дали те са свързани с личен имейл сървър, използван от Клинтън по времето й като държавен секретар от 2009 г. до 2013 година.

Коми бе притиснат да предостави подробности за имейлите от демократи, а съюзниците на Хилари са притеснени, че подобен спор може да продължи и след изборите на 8-и ноември и да хвърли сянка върху Клинтън, ако тя бъде избрана за президент. 

Клинтън има преднина пред Тръмп, която обаче започна да намалява още преди въпросът с имейлите да излезе на повърхността. 

Неочакваният обрат разклати убежденията на финансовите пазари, че Клинтън ще победи в президентските избори, а американският долар падна в сравнение с основните валути в ранен Азиатски търг в понеделник. 

Източници, близки до разследването са казали, че най-новите имейли са открити като част от отделно разследване на бившия представител на Демократичната партия Антъни Уийнър, отчужденият съпруг на помощничката на Клинтън, Хума Абедин.

Тръмп подчерта проблема като доказателство за своя аргумент, че Клинтън е корумпирана и неблагонадеждна. 

Проучване на "ЕйБиСи Нюз" и "Уошингтън Поуст" показа, че Клинтън има незначителна 1 точка преднина пред Тръмп. Около една трета от избирателите в анкетата заявяват, че не са готови да подкрепят Клинтън след разкритията на Коми.

Отношенията между Джеймс Коми и Хилари Клинтън никога нямаше да са без напрежение, не и след като ръководеното от Коми ФБР проведе в година на избори криминално разследване относно използването на имейли от кандидата на демократите за президент на САЩ, съобщава "Ню Йорк Пост". Но изведнъж Коми огласи пред Конгреса, че агенти на ФБР ще проверяват нови имейли, които може да са свързани с това „спящо“ разследване и това повдига въпроси за това как Клинтън, ако бъде избрана, ще си сътрудничи в независимия директор на ФБР. Коми показа желание да се разграничи с Белия дом и беше критичен към работата ѝ с поверителна информация като държавен секретар.

Директорът на ФБР се назначава за 10 години, за да се избегне политическо влияние. Той ще заема поста до 2023 г. и това говори за „безпогрешно крехка динамика“ в контактите им. Но и ако Доналд Тръмп бъде избран за президент няма да е по-малко лесно за Коми, след критиките на републиканеца в резултат на препоръката на ФБР през юли да няма съдебно преследване на Клинтън по въпроса с имейлите.

В събота Клинтък каза, че е „доста странно да се оповестява нещо такова (като новите имейли – б.ред.), при толкова малко информация, точно преди изборите“.