Не смятам, че се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца. Това заяви проф. д-р Атанас Щерев в рамките на симпозиум за репродуктивна медицина.

Той разказа, че в страната са правени демографски проучвания през 1974 г. и пред 1994 г., които ясно показват една и съща тенденция, която е забелязана и в Европа - жени, които никога не са забременявали са 6% и във Франция, и в България, и в другите страни, т.е. не се повишава процента на жените, които не могат да иман деца.

“Застарява тази част от населението, което забременява и ражда. Тава е огромен проблем, оптимална възраст за раждане на първо дете е между между 18 и 24 години. Ние имаме единични жени, които идват да забременяване, да не говорим за раждане”, коментира той.

На въпрос не е ли много ниска тази възраст за раждане, проф. Щерев беше категоричен и обясни, че в миналото жените са получавали първа менструация на 17-18 години. Това е така, защото последните 100 години акселерацията води до това вече момичета на 12 години да бъдат с цикъл. Две години по-рано са се развивали и гръдните жлези, както е и сега, обясни той.

Той разказа, че в миналото жените са били в цикличност - бременност, кърмене, раждане, бременност, кърмене, раждане и т.н. и така са имали само по 10 менструални цикъла през живота си. “Днешната съвременна жена има над 300 менструални цикъла през живота си и понеже всички са така, мислим, че това е нормално, но това не е физиологично”, обясни проф. Щерев.

Когато са раждали в миналото, децата на 5-6-годишна възраст стават работна ръка. Така колкото повече деца има едно семейство, толкова по-богато е то. Днес съвременните социални условия са много различни. Един индивид днес за да работи ида помага на семейството си трябва да учи до 28-30-годишна възраст, за което е необходима и солидна финансова издръжка.

“Нещата са се променили, но не са се променили физиологичните особености. Това е голям проблем, защото жените идват на 35 - 40-годишна възраст и искат да забременяват и да раждат” коментира проф. Щерев.

Според него една жена може да изглежда млада и красива на 50 и на 60 години, но за репродуктивна възраст след 30 години, тя е вече с напреднала. Тогава започват постепенно дегенеративни процеси навсякъде. Жените го забелязват по кожата си, по бръчките, обаче ние го забелязваме по яйцеклетките. След 30-годишна възраст те започват да стареят, наблюдават се различни промени. Това създава голям проблем за всички, обясни той.

Проф. Щерев открои още една обезпокоителна тендеция, ако до 30-тодишна възраст 8% от жените правят спонтанни аборти, провокирани от генетични причини, то при 40-годишните жени този процент е 60%. Добрата новина е, че вече има добре развита фетална медицина.

Тази година за десети път София е домакин на симпозиум за репродуктивна медицина. Освен проблемите, свързани с реподуктивната медицина друга голяма тема на форума е оперативната ендоскопска гинекология. Разглеждат се и други аспекти на бременността и раждането.

Европейските политики в Европейския съюз и цивилизования свят се въвеждат у нас със значително забавяне, коментира д-р Шерев. Според него е необходимо да се разшири възможността за квалификация и самостоятелна работа на акушерки и медицински сестри.

Проф. Щерев обясни, че в страната се правят всички модерни начини за ин витро процедури, които са над 15 на брой, но има и такива процедури, които навлизат постепенно.