Д-р Ева Цонкова е родена в Русе на 28 януари 1965 г. Завършила е Английската гимназия „Гео Милев“, а след това медицина във Медицински университет-Варна. Има специалност „Педиатрия“. От декември 2010 г. е началник на Педиатричното отделение на УМБАЛ-Русе. На 26 септемви д-р Цонкова успешно защити дисертация в областта на бъбречно-каменната болест при децата към Медицински университет-Варна и вече има научна степен доктор на науките.

- Д-р Цонкова, какъв е най-често срещаният проблем при децата, който се свързва с отделителната система?
- Инфекцията на пикочните пътища, която все по-често се среща поради прекомерната употреба на памперси и рекламите, че може дълго да издържат. Изобщо не са рядкост случаите, в които на децата им е сложен памперс сутринта и едва в следобедните часове майката се сеща да го смени. Това са поне 5-6 порции урина, а тя е много добра среда за развитие на микроби - влага и подходяща температура. Колкото и скъп да е памперсът, той не може да осигури стерилни пикочни пътища, още повече че секретите от ануса много лесно проникват и в пикочния канал по съседство. По-често се среща при момиченцата поради тяхната анатомия, но и при момченцата се случва.
- Каква е проявата на това заболяване?
- В кърмаческа възраст, когато детето не може активно да съобщи за симптомите, е трудно да се разпознае тази инфекция. Казвам го, защото много често се бърка с някаква вирусна инфекция поради високата температура, безапетитие, повръщания, раздразнителност. Това е причината дори и от колеги лекари да се сбърка с инфекция на дихателните пътища и да се изписва антибиотик, с който се тушират симптомите, сваля се температурата и детето се подобрява. Но всяка инфекция на пикочните пътища се отразява и на структурата на бъбрека. С годините това може да повлияе и на функцията на бъбреците и да се стигне до наистина тежки проблеми. 
- Русенската вода от чешмата знаем, че е варовита. Това може ли да е фактор за образуване на камъни в бъбреците на децата?
- Няма еднозначен отговор. Счита се, че варовитата вода, по-богата на калциеви соли, е предпоставка, но пък няма убедителни доказателства. Има региони, които имат по-висока концентрация, но пък нямат по-висока заболеваемост. В този смисъл на децата е добре да се дава различна вода - трапезна, бебешка и от чешмата. Русенската вода е подходяща за всички, с изключение на тези, за които изрично е препоръчано друго. 
- Лечението на инфекцията на пикочните пътища в какво се състои?
- Добре е, когато подозираме такава инфекция, да се вземе урина за изследване, преди да се започне с антибиотик. Дори един единствен прием на някакъв антибиотик може да опорочи изследването впоследствие. Това микробиологично изследване отнема малко време, но пък това е в правилата. Има вече широкоспектърни антибиотици и педиатрите знаят как протича схемата, която може да продължи и до шест месеца. 
- Може ли да говорим за профилактика?
- Разбира се и на първо място това е добрата хигиена. Доброто старо измиване с вода и сапун да не се заменя с почистване с мокри кърпички. Толкова е модерно, а е толкова вредно за децата!
Продължителната употреба на памперси може да е причина и за нощното напикаване, което не рядко създава дискомфорт на децата и в по-голяма възраст. Причината е, че контролът върху пикочния мехур се отлага във времето. Не казвам, че това е единствената причина за нощното напикаване, но е една от тези, които можем да елиминираме с грижата си към детето. 
Памперсът осигурява наистина комфорт както за майката, така и за бебето. Чувството за подмокряне го няма и така детето не изпитва потребност да контролира уринирането си. В тази част е ролята на родителите - ритмично да подканя малчугана към сядане на гърнето. Разбира се, че в началото не винаги ще е успешно, но така се възпитава ритмичното изпразване на пикочния мехур. 
- На каква възраст препоръчвате да се започне с това приучване към гърнето?
- Около навършването на първата годинка. Както майката подкрепя и придържа детето при опитите му да проходи, по същия начин и в същото време трябва да го подкрепи в изграждането на хигиенни навици. 
Пикочният мехур има много сложно устройство. Той получава импулси както от главния, така и от гръбначния мозък. Изпразването му, когато е пълен, е волево - т.е. може да се задържи за известно време. Когато обаче мехурът е препълнен, колкото и воля да има човек, той започва да прелива и се изпразва с участието на гръбначния мозък. С една дума - за да се контролира функцията на мехура, трябва опит. Със затвърждаването на изправеното положение и самостоятелното ходене, детският организъм е подходящ да се приучава към контролирано изхождане.
- Има ли трикове, които биха помогнали на родителите?
- Това, което обикновено работи, е по-редовно слагане на гърне и подканяне с течности и подходящи думички. Не е добре детето да се оставя с часове /по-продължително/ на гърнето, като му се дават играчки или книжки. Така то изобщо не свързва гърнето с изхождането, а гледа на него като на място за забавление или просто престой. 
Първият сигнал за контролиране е нощното напикаване. Ако то продължи, е добре да не му се дават течност и след 18 часа. 
- До каква възраст могат да продължат тези мокри нощи?
- До 5-6-годишна възраст би трябвало да са приключили. Ако това не се случи, може да става дума за анатомична аномалия, хронична инфекция, камък в бъбрека или пикочните пътища, психогенен фактор или наследственост. Много често обаче няма видима причина и с израстването на детето узрява и тази функция.