Новият факт, че 25-годишният Кристиян П. чака дете, и заради бъдещото бащинство магистратите трябва да са благосклонни към него и да го осъдят условно, а не ефективно, не успя да смили съда на втора инстанция. Напротив - апелативните съдии във Велико Търново отчетоха, че това няма как да измени генерално присъдата му и потвърдиха 4 години затвор при общ режим. Наказанието може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.
Младият шофьор стигна до съд заради катастрофа от 21 февруари 2015 година. Около 8 часа Кристиян и негови познати тръгнали от Русе към Сливен. Пътуването им обаче завършило в района на Волово, където пресният водач изгубил управлението на шофираното „Ауди 80“, започнал да криволичи и макар да се опитал да овладее колата, не успял. В резултат продължил да кара с близо 74 км/ч в насрещното, въпреки че виждал идващия срещу него софийски мерцедес, чийто шофьор успял да намали скоростта до 56 км/ч, но нямало как да избегне удара. След челния сблъсък автомобилите се завъртели, а с най-тежки травми се оказали пътуващите в мерцедеса. Около месец след инцидента - на 27 март, починала Николинка М., Петьо П. бил с временна опасност за живота, а шофьорът Христо П. - със сериозни наранявания. Тежки травми отнесла и спътничката на предадения на съд шофьор Теодора Г., както и самият Кристиян.
Пред съда защитата на Кристиян посочи, че има данни аудито да е започнало да криволичи заради внезапно възникнала неизправност или авария и че той е нямало как да я овладее. Тези съмнения обаче категорично бяха опровергани от две автотехнически експертизи, които по-скоро навяваха на изводите, че неопитността на младото момче зад волана е причина за тежкия челен сблъсък.
Впрочем дори прокуратурата изтъка пред втората инстанция, че заради бъдещото бащинство Кристиян заслужава условна присъда, но съдът не прие тази теза. Вместо това потвърди четирите години затвор, с които Окръжният съд в Русе наказа младежа в края на юни и го лиши от право да шофира за 6 години.