Стилен халат от меко черно сукно, с деликатни, но впечатляващи с фината си изработка и дизайн златни орнаменти, е най-интригуващият експонат, показан в изложбата за Деня на будителите в Професионалната гимназия по облекло в зала „Добродетел“. Халатът е абсолютно точно копие на изработената през 1920 г. домашна роба, която ученичките от някогашното стопанско училище са изпратили като подарък за 70-годишнината на патриарха на българската литература. 
Взели сме точната кройка от оригинала, който се намира в музея на Иван Вазов в София и всъщност е един от първите експонати, които посрещат посетителите, обясни директорката на гимназията Диана Иванова. За момичетата от 11 и 12 клас, които са ушили копието, е било невероятна тръпка да пресъздават нещо, което носи белега на величаво време и на жеста, направен сърдечно от предшественичките на днешните гимназистки. Тази инициатива пък ни даде възможност да напомним и други моменти от биографията на големия поет, които го свързват с Русе, обясни Иванова. И припомни русенския период на Вазов като млад, а също и брака му с русенката Атина Болярска, останал краткотраен, но белязал поезията на класика. 
Вчера в зала „Добродетел“ гимназистите се събраха на тържество по повод наближаващия Ден на българските будители. В него основният акцент бе именно Иван Вазов и неговото величаво дело като писател и будител. Специално вълнение предизвика писмото на писателя, с което той благодари на русенските сръчни девойки за подаръка - везаната роба, стилното бродирано кепе и везани домашни пантофи. „Не мога да изкажа колко съм покъртен и възгордян от това деликатно внимание“, пише той на младите русенки. Писмото бе открито в Държавния архив, а преди известно време директорката Диана Иванова подари копие от него на музея в София. Кратък филм от това събитие също бе показан вчера като част от тържеството.