Празнично множество с костюми от края на 19 и началото на 20 век посрещна на старата русенска гара - днес Музей на транспорта, историческия влак, теглен от парен локомотив. С атрактивното пътуване бе отбелязана 150-ата годишнина на жп линията Варна-Русе, първа в страната. 
Момичета и момчета от класовете по актьорско майсторство от Училището по изкуствата се бяха преоблекли в дълги поли, старинни сюртуци и широкополи или малки елегантни шапки с пера, цветя и воалетки. Малко преди локомотивът, произведен през 1942 година в Германия, още веднъж да изпусне скълба от пара и сажди, духовият оркестър засвири. Кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, депутати и много граждани се бяха събрали да приветстват влаковата композиция, която пропътува за шест часа и половина разстоянието от Варна до Русе. Кметът Стоилов посрещна сърдечно управителя на БДЖ Димитър Костадинов и останалите пътници, които слязоха на перона. 
Идеята на пътешествието с безплатни билети /които бяха свършили часове след началото на продажбите преди около месец/ бе да се повтори първото паметно пътуване по първата българска железопътна линия, известна още като Баронхиршовата железница. Влакът бе тържествено изпратен от варненската гара с духова музика и мажоретки. По пътя той спря на десет гари, където беше приветстван от десетки посрещачи. Така стана и на гарата във Ветово, където звучаха фанфари и песента „Моя страна, моя България“. Кметът на града Георги Георгиев поздрави гостите, а много ветовски дечица се качиха да се повозят. 
Сред вагоните в композицията най-голям интерес предизвикваше царският вагон от влака „Корона Експрес“ на цар Борис Трети, в който е запазено обзавеждането на салоните, работният кабинет, покоите на монарха, дори телефонът. 
След кратка почивка на перона до Музея на транспорта влакът продължи пътя си до последната си спирка - Централна гара в Русе. Там в посрещането се включиха танцьори от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ и ученици от Училището по изкуствата, които свириха на китари, пиано, флейта. На стената на сградата на гарата бе открита юбилейна плоча за 150-годишнината на първата българска железница.