Д-р Красимир Гайтанджиев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1985 година. Пет години след това работи като лекар в Бърза помощ към тогавашната Окръжна болница-Русе, като едновременно с това придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1990 година започва работа в Трето вътрешно отделение. Две години по-късно взема специалност „Гастроентерология и диететика“, а през 1996 година става зам.-началник на отделението. След защитен конкурс пред хабилитирани специалисти от Медицинския университет в София през 1998 година оглавява отделението и остава на този пост 17 години. От 2015 година има кабинет по гастроентерология на втория етаж в УМБАЛ „Медика Русе“, като едновременно с това е и диетолог в болницата и изработва диети за болничното хранене на пациентите в зависимост от заболяванията им. Д-р Гайтанджиев е и преподавател във факултет „Здравни грижи“ към Русенския университет от 10 години насам.

- Д-р Гайтанджиев, след тежките трапези по Коледа и Нова година, а после и многобройните именни дни през януари много хора започват да се оплакват от киселини. На какво се дължи това?
- Киселини се получават по няколко причини. Първата е прекалената консумация на запържени и пикантни храни, които стимулират производството на солна киселина в стомаха и от това се получава усещането за прекалена киселинност и парене в стомаха. Другата причина е обилната употреба на алкохол и тлъсти мезета, които са неотменна част от тежките трапези. Трета причина за поява на киселини са многото изпушени цигари през тези празници. Знае се, че
никотинът е един от основните дразнители на стомаха
оттам производството на солна киселина се покачва. 
Взети заедно, тези три причини дразнят стомаха, което кара много хора да пият сода бикарбонат за облекчаване на киселините. Това обаче не е правилно, защото не е народна медицина, а някаква приумица, която допълнително допринася за още по-големи киселини и още по-неприятни усещания, защото организмът не търпи повишаване на РН в стомаха над определена цифра и когато ние се стараем да я надскочим, той засилва производството на солна киселина и киселините стават два и три пъти по-силни. Затова е необходимо да се пият лекарства.
- Някои хора върху лъжичка сода бикарбонат сипват и лимонтузу, за да я неутрализират. Това допустимо ли е?
- Не! Не може върху киселина да се слага киселина и да чакаме благоприятен ефект, защото две киселини в един стомах идват малко в повече. Затова за мен това е, меко казано, щуротия, която няма нищо общо дори и с народната медицина.
- Тези киселини, за които говорите, имат ли нещо общо с гастроезофагеалната рефлуксна болест?
- Гастроезофагеалната рефлуксна болест, позната в медицината като ГЕРБ, е нозологична единица, която навлезе в Европа и света в края на миналия век и началото на това столетие поради нарушаване на качеството на живот. Тя представлява
навлизане на стомашно съдържание в хранопровода
където лигавицата не е подготвена за агресивното действие на солната киселина и храносмилателния ензим пепсин, съдържащи се в стомашния сок. Вследствие на това лигавицата се дразни и възпалява, като дори може да се стигне до язва на хранопровода и кръвоизливи.  
Симптомите на тази болест са киселини и парене, а в по-тежките случаи и болка зад градната кост в хранопровода. В един момент обаче от нея може да се стигне до остър миокарден инфаркт. Заедно с гастроезофагеналната рефлуксна болест европейците въведоха и синдром на дразнимото дебело черво. Тези две нозологични единици са ежедневие там, където има постоянен стрес, нередовно, неправилно и второкачествено хранене, което е характерно за българина. Той е подложен на системен тормоз дали ще бъде на работа утре, дали ще получи заплата, за да си плати сметките, храни се на крак по време на работния ден, яде всякакви некачествени храни, които се внасят по нашите магазини от чужбина, и пие некачествен алкохол, защото е по-евтин. А в миналото е било съвсем друго. Българинът е земеделец, работи цяло лято на полето и през зимата си почива, като яде храна от отгледани от него животни, меси си хляб от качествено брашно и пие домашно произведени вина и ракии и затова не е имал киселини в стомаха.
Нормално при здрави хора възникват кратки епизоди на рефлукс след хранене
но киселото бързо се връща обратно в стомаха вследствие на отмиване от храната и слюнката. При болестта ГЕРБ тези епизоди са повече от 50 дневно за над един час.
- Какво е лечението на тази болест?
- Диетичното лечение е номер едно, защото трябва да се упражнява дълго време. 30% от лечението е използване на хигиенно-диетичен режим, останалите 70% са лекуване с медикаменти, които предписваме ние, гастроентеролозите. Става въпрос за антиацидни препарати, а ако те не свършат работа, преминаваме към протонни инхибитори, които имат за цел да намалят производството на солна киселина в стомаха. Трети вариант за лечение на ГЕРБ няма, защото в последните 20 години няма случай на нелечение от тези две терапии.
- Какви мерки трябва да предприемат хората, за да облекчат организма си от многото употреба на храна и алкохол през последните 20 дни?
- Да преминат на повече фибри, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, за да почистят „шлаката“. Така наречените детокс програми, които са повече дим, отколкото огън, спокойно
могат да бъдат заменени с повече фибри в ежедневната ни храна
Тогава, когато ние подобрим пасажа през дългото и дебелото черво, почистваме приетите вредни и неразградени продукти. Казано на разбираем език, русенци трябва да заменят консумацията на месо и месни продукти със зеленчуци и плодове.
- А след тези тежки дни има ли увеличение на пациентите със стомашни неразположения във вашия кабинет?
- Има, и то точно на пациенти с ГЕРБ. От няколко дни насам те са класиката на прегледите ми и ежедневно през кабинета ми минават 10-15 човека с рефлуксна болест, но след като минат всички именни дни, очаквам по-голям наплив.
- Какво ще препоръчате на русенци занапред, като се има предвид, че зимата е още в началото и следват много други празници?
- Препоръчвам при болки в стомаха, повишена киселинност и гадене, повръщане и разстройство,
веднага да намалят приема на храна и да минат максимално на диетичен режим
плюс съответните течности. Ако до три дни състоянието им не се повлияе, да потърсят помощ от специалист по гастроентерология.
- Спрете се по-подробно на подходящия диетичен режим, какво задължително трябва да се премахне от менюто?
- Първо трябва да се спре приемът на сладки неща, защото въглехидратите най-много стимулират производството на киселина в стомаха. Те отпускат долния езофагеален сфинктер /ДЕС/, което е мускулно образувание в долната част на хранопровода. След прием на храна то се затваря и не й позволява да се връща в хранопровода. Прекалено концентрираните сладки храни са едни от най-силните дразнители за клетките, които произвеждат солна киселина и респективно отпускат ДЕС. Когато долният езофагеален сфинктер е отслабен при повишено налягане в корема или заемане на хоризонтално положение на тялото,
в хранопровода прониква кисел стомашен сок, който уврежда лигавицата
и води до нейното възпаление, кръвоизливи, язва и рак на хранопровода. Важно е да се знае, че тонусът на ДЕС отслабва след злоупотреба с алкохол, шоколад, мента, кафе, мазни храни, подправки и тютюнопушене.
Втората група продукти, които стимулират производството на солна киселина и разхлабват ДЕС, са сланината и запържените храни. На трето място са газираните напитки, които дразнят стомаха, подуват го и карат хората да се оригват. Когато тези три дразнителя се комбинират с алкохол, нещата стават драматично по-зле. А
когато на сит стомах човек реши да си легне, съдържанието в стомаха се качва до глътката
оттам попада в трахеята и може да се получи аспирация, която може да завърши фатално. А това в нашия град се е случвало не един и два пъти. 
Затова пак повтарям - храната по обилните трапези по празниците трябва да се замени с плодове, за да не се стига до стомашни проблеми. В никакъв случай обаче не препоръчвам занапред хората да гладуват, а да обърнат внимание на постните храни, като в менюто се включат пилешко месо и риба, но не пържена, а печена. Не трябва да се дояждат останалите порции свинско месо, тъй като то съдържа мазнини, които предизвикват киселини.