Европейците са твърде далеч от здравословното хранене, показва проучване на Евростат, според което само 14,1 на сто от тях ядат препоръчителната дневна доза плодове и зеленчуци, а 34,4% дори не ядат всеки ден.

Все още неизлезлите от ЕС британци са най-горе в класацията, тъй като 33,1% от тях ядат на ден препоръчителния минимум. На другия край са румънците, които заемат последното място в с 3,5%, предшествани от българите с 4,4%.

Според стандартите на ЕС човек трябва да консумира дневно пет порции плодове и зеленчуци средно по 100 грама всяка. Освен че са хранителни, ягодите, морковите и фасулът помагат за предотвратяването на няколко вида болести като затлъстяване, диабет и някои видове рак. Но данните на европейската статистическа агенция доказват, че тези препоръки далеч не се следват стриктно.

Друго проучване на Евростат показва, че колкото по-високообразован е един европеец, толкова повече плодове и зеленчуци консумира. Малко над 12% от хората в ЕС с ниско образование ядат по пет плода и зеленчука на ден срещу 18,8% при тези с по-високо образование.