Нов трик извади от бездънната си торба с мръсни номера телефонната мафия. Наред с обичайното лъгане от мобилни телефони с предплатени разговори удари вече се нанасят и от съседна Румъния с тамошни СИМ карти. Брънка от тази нагла престъпна верига е заловена в сряда. В късния следобед на излизане от Русе униформени и криминалисти от ОДМВР са задържали двама мъже и една жена от Горна Оряховица, за които се предполага, че са измамниците, които същия ден са успели да измъкнат 32 487 лева от трима русенци по схемата с операции на полицията. В два от случаите униформени полицаи и криминалисти от Първо РПУ успели да предотвратят даването на още пари, които измамниците поискали повторно. Други 12 граждани пък се усетили, че ги мамят и са сигнализирали на тел.112. В момента криминалистите в ОДМВР проверяват ромската бригада за съпричасност към извършените в Русе измами.
Наред с тях в сряда следобед е заловено „муле“ от Великотърновско, което трябвало да вземе над 25 000 лева от русенец пред банков клон в града. Работата и с него продължава до издирване на поръчителите му. 
Масираната атака е подета около обед в сряда. На домашния телефон на 73-годишна жена се обадил мъж, който се представил за полицай Димитър Христов. Той съобщил, че се провежда акция по задържане на членове на престъпна група и тя трябвало да съдейства, защото била една от набелязаните жертви на измамниците. За целта жената трябвало да постави в чанта всичките си пари и да ги хвърли през терасата за задържане на измамниците, а след приключване на операцията Христов лично щял да и донесе парите у тях.
Жената хвърлила празна чанта, но мъжът представящ се за полицай й звъннал отново и казал да хвърли чанта с парите, защото иначе ще му провали операцията. Тогава старицата поставила сумата 2000 лева и 3500 евро в една текстилна торбичка и я пуснала от терасата на жилището си. Общата сума от 9000 лева били взети от млад мъж, на който жената не може да даде описание. 
В 13.30 часа в ОДМВР е получен сигнал от банка, че възрастна жена тегли над 15 000 лева, след като сутринта е изтеглила от друг клон на същата банка голяма сума в евро. Криминалисти светкавично отишли в банката и на входа успели да спрат бабата да си хвърли парите на вятъра. Пред тях 84-годишната жена разказала, че сутринта в 8.30 часа на телефона й се обадил Георги Георгиев - полицай от Трето РПУ в Русе, и заявил, че полицията подслушва група измамници, които всеки момент ще й позвънят. Без да знае, че в Русе въобще няма Трето РПУ, бабата се съгласила да съдейства на властите, като даде на измамниците всичките си пари, с които полицията да ги задържи с доказателство в ръцете. Старицата дала адреса си и номера на мобилния си телефон, а „Георгиев“ й казал, че щом изпълни искането на измамника да му хвърли парите през терасата, трябва веднага да се скрие, защото се очаква да има престрелка и може да пострада.
След малко на телефона й се обадил непознат мъж и започнал истински кошмар. В слушалката започнали да се леят заплахи, че жената ще бъде заклана и ще й вземат бъбреците, ако не даде 15 000 лева. Твърдо повярвала, че помага на полицията да залови бандита, бабата сложила в чанта 1000 евро, 338 долара, 400 лева и бижута, след което я пуснала през прозореца на къщата си и веднага се оттеглила навътре в стаята. Веднага след това обаче „полицаят“ пак се обадил и казал на жената, че трябва да даде още пари, за да може измамникът да бъде спипан с по-голяма сума. Бабата отишла до банков клон и изтеглила 3000 евро, които били преведени от дъщеря й от чужбина. По указание на ченгето тя оставила в кошче за смет на улицата до банката 2700 евро и продължила към дома си. По пътя обаче Георгиев отново се обадил и казал, че трябват още 15 000 лева. Тогава жената се запътила към друг клон на същата банка. Като заявила сумата, служителката се усъмнила, защото установила, че преди час същата баба е изтеглила голяма сума в евро и се обадила в полицията. Така даването на тези пари било предотвратено.
В 15 часа от друга банка сигнализирали на тел.112, че 68-годишен мъж тегли над 40 000 лева на два пъти за по-малко от час. Служители на ОДМВР отишли в трезора и с много усилия спрели човека да даде втората сума на измамник. Докато разговаряли с него, полицаите забелязали съмнителен мъж наоколо и го задържали. Оказало се, че това е „мулето“ на тази измама - известен бандит от Търновско.
В хода на разпитите 68-годишният мъж разказал, че в 12.30 часа на стационарния му телефон се обадил старши следовател Павлов, който казал, че полицията е по следите на група измамници, които са подслушвани и всеки момент ще му позвънят. Павлов помолил русенеца да ги задържи по-дълго на телефона и да изпълнява нарежданията им. Гражданинът обяснил на „следователя“ с какви влогове в банки разполага и дал номера на мобилния си телефон. Веднага след това се обадил „лекар“ и обяснил, че дъщеря му е оперирана след катастрофа и трябвало да се платят 18 000 лева. После веднага се обадил Павлов, на когото мъжът казал, че в едната банка има малко над 15 бона, след което бил инструктиран да ги изтегли и ги остави на трафопост в градинката срещу Корабния техникум и да се отдалечи много бързо, без да се обръща. Русенецът изтеглил 15 277 лева от клон на банка и изпълнил заръката на „следователя“.
Пет минути по-късно обаче Павлов отново звъннал по мобилния му телефон и му наредил да изтегли още пари. Мъжът се съгласил, но направил уговорка да даде на ръка парите на „доктора“, за да види как го залавят. След като ченгето се съгласило, русенецът казал в коя банка отива. Там той изтеглил 25 433 лева и толкова се бил вживял в режисираната му по телефона роля, че полицаите едва го убедили, че са на служба, а не са измамници. Едва когато „мулето“ било задържано пред очите му, мъжът разбрал в какво се е забъркал.
Така общите пари, които телефонната мафия прибра от русенци от януари, надхвърлят 210 000 лева, което е с близо 30 000 повече от цялата 2015 година. А до края на годината има още два месеца и единственото спасение е заловените трима човека да се кротнат и градът да се успокои.