Българите са сред нациите в Европа с най-ниска физическа активност. Над 70% от хората у нас са с недостатъчна физическа активност, сочат данни на здравното министерство от доклада за здравето на нацията за 2015 г., приет вчера от Министерския съвет. Документът все още не е достъпен официално, затова и не е ясно как е изчислен този процент и как се определя нивото на физическа активност, пише "Сега".

Според доклада от 2013 г. 78% от българите изобщо не спортуват, което е най-висок процент за Европа. Всеки седми у нас се занимава с танци, градинарство и др., което е близо до средното за континента. България все пак е начело по ходене пеша - над 10 минути поне по 4 дни седмично ходи 77% от населението.

Препоръките на Световната здравна организация за нивото на физическа активност при хората между 18 и 64 години е за поне 150 минути умерено интензивно аеробно натоварване седмично - ходене, танцуване, градинарство, плуване, планинарство, колоездене.

Според доклада за миналата година обаче сериозно е паднал процентът на пушачите у нас - 37.4% от възрастното население в страната пуши цигари. Данните от 2013 г. са за 57 на сто редовни пушачи. Не е ясно обаче дали действително има спад, или данните са събирани по различна методология, например за 2015 г. са само за хората над 18 години. "През 2015 г. над 65% от анкетираните консумират алкохол", сочи още докладът.

Най-ниската детска смъртност, откакто се води статистика у нас, е отчетена през миналата година, пише още в документа. През 2015 г. в страната са починали 434 деца на възраст до 1 г. при 517 за 2014 г., като коефициентът на детската смъртност е намалял от 7.6‰ през 2014 г. на 6.6‰ през 2015 г.

"Благоприятни тенденции се наблюдават по отношение на показателите за детска смъртност в отделните възрастови групи (перинатална, неонатална, постнеонатална), които намаляват, макар че все още са по-високи от средните за ЕС", пише в доклада. Майчината смъртност намалява от 19.07 през 2001 г. до 6.1 през 2015 г., като съответният показател за ЕС е 4.72 промила.

През 2015 г. отново водещи причини за смъртността у нас са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията. През 2015 г. нараства заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, но остава под средните за ЕС стойности, пише в доклада, като не е ясно каква точно е заболеваемостта от рак. Уточнява се само, че най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи.