Турция ще спре да ограничава достъпа на мигрантите до границите Европейския съюз, ако до края на годината турските граждани не получат право да пътуват без визи в него, заплаши отново турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик.

ЕС и Турция имат споразумение за либерализирането на визовия режим и реадмисия на мигранти. За да влезе в сила то, ЕС настоява Турция да промени своите антитерористични закони. Анкара пък заплашва да престане да спира мигрантите по пътя им към западните страни.

Братът на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ и когото Анкара обвинява за опита за преврат в Турция през юли, беше арестуван отново, предаде турската частна агенция Доган, цитирана от ДПА. Той беше задържан от полицията в Измир и в началото на месеца.

Прокуратурата обвинява Кубеттин Гюлен, че е част от терористична организация. Той обаче отрича всички обвинения и твърди, че такава организация няма.

нкара въведе извънредно положение в страната след опита за преврат и предприе мащабна кампания в армията и държавния сектор за отстраняване на предполагаеми поддръжници на Фетхуллах Гюлен.

Турските власти поискаха официално 78-годишният ислямски проповедник да бъде екстрадиран от САЩ – нещо, което САЩ за момента отказват да изпълнят.