Ракът на панкреаса е известен също като рак на екзокринната тъкан, този вид рак най-често засяга жените. Нашият панкреас е формата на круша и се намира между стомаха и гръбначния стълб . Неговата работа и точното изпълнение на функциите са много важни за здравето на целия организъм, тъй като участва в обменните процеси, отговорни за производството на някои ценни вещества за храносмилането и хормони, които регулират нивото на кръвната захар.Но подобно на други органи в тялото ни, панкреасът не е имунизиран срещу раковите клетки, образуващи тумори, а ракът, както знаем, е доста опасно заболяване, често завършващо със смърт на пациента.
 
Какви са симптомите на рак на панкреаса?

Една от причините, поради които с това заболяване, така че е трудно да се открие е, че в ранния стадий човек няма убедителни симптоми или ако има, то те приличат на по-малко сериозни заболявания.

Повечето от симптомите се проявяват на етапа, когато туморът е вече значителен като размер, така че може да наруши храносмилането, работата на черния дроб и други органи и системи в тялото.

Ето защо, този вид рак се нарича още „тих убиец“, за съжаление, в повечето случаи се диагностицира само когато нищо не може да се направи.

Но има и добра новина: изследователи наскоро са идентифицирани няколко симптома, характерни за ранния стадий на рак на панкреаса, които могат да помогнат да се започне лечение.
 
Болки в корема (умерени)
Болките в корема при наличието на рак на панкреаса, са малко по-различни от това, което хората чувстват по други причини: когато човек се навежда напред, той се чувства облекчен.

В същото време, тази болка е нещо постоянно, тя периодично променя своята интензивност и често е откъм в гърба.

Храносмилателни проблеми
Това е може би най-трудно да се установи. Ракът блокира потока на храносмилателни ензими, отговорни за усвояването на тежки храни (протеини, мазнини и въглехидрати). Човек страда от следните проблеми:-запек
-силна болка
-метеоризъм

Жълтеникав цвят на кожата
Този цвят е в резултат на повишени нива на билирубин в кръвта. Често това е придружено от сърбеж в ръцете и краката.

Внезапна загуба на тегло
Всеки иска бързо да се отървете от допълнителните килограми! Запомнете – внезапното отслабване е симптом – това е един много тревожен сигнал, изпратен до нас чрез тялото. Внезапната загуба на тегло е един от признаците на рак или други тежки хронични заболявания.

Запек
Туморът се отразява на храносмилателните ензими, човек трудно отделя изпражнения. В допълнение, пациентите биха могли да забележат по-неприятни миризми, отколкото е обикновено.

Тези симптоми увеличават шансовете за ранна диагностика.