Атракционен влак със седем вагона, сред които и един от царската композиция на Борис III „Корона експрес“, ще пътува на 22 октомври от Варна до Русе и обратно в чест на 150-ата годишнина от откриването на първата железопътна линия в България. Организатори на събитието са БДЖ и НКЖИ под егидата на транспортното министерство.
Ретровлакът ще отпътува от Варна в 8.15 часа и ще спира на всички гари по пътя до Русе, където ще има кратки тържества. Композицията ще бъде теглена от парен локомотив, произведен през 1942 година в Германия. През 1976 година той е бракуван, но е запазен като единствен представител на тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 година е възстановен в Горна Оряховица и се използва за атракционни пътувания. 
Първокласният вагон от композицията на цар Борис III е произведен през 1938 година в Германия. Той разполага с една служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални, салон с 11 места, служещ според случая за заседателна зала, приемна или трапезария и склад. В композицията има още вагон салон със запазено луксозно обзавеждане, два вагона със заведения и три вагона със седящи места.
Билетите за юбилейното пътуване са безплатни, 50 стотинки струва само запазеното място. Продажбата им започва от днес на няколко гари, сред които и русенската, местата са ограничени. 
Композицията ще пристигне пред Музея на транспорта в Русе в 15.30 часа. Пътниците от влака ще могат да се потопят в атмосфера от епохата на първото пътуване през 1866 година, осигурена от Биг Бенд Русе и драматичния театър. След като разгледат изложените в музея експонати, пасажерите ще продължат към официалното честване на Централната гара в 16.45 часа, където ще се открие паметна плоча за 150-годишнината от първата жп линия в страната. Всички желаещи могат да посрещнат атракционния влак и да се снимат с него. В 18.30 часа той ще отпътува за Варна.