Ние сме посочени за черната овца, без да има никакво доказателство за това. Толкова голяма фабрика като нас няма как да си позволи да замърсява и да нарушава законите. Имаме категорични данни, че замърсяване на въздуха в нощта на 10 срещу 11 септември няма. Това заяви на пресконференция вчера президентът на Френско-българската търговска и индустриална камара /ФБТИК/ Стефан Делайе. Твърдения, че „Монтюпе“ не е замърсител, а срещу компанията има атаки с неизвестен адрес изразиха още петима души - президентът на група „Монтюпе“ Силван Готие, вицепрезидентът „Производство“ Микаел Бризон, директорът на ФБТИК Весела Тодорова-Мозетиг, независимият експерт по околна среда Христо Мензилев и европейският експерт по контрол на замърсяването Арно Пеан. Те свикаха пресконференция, на която да коментират засечените нарушения и наложените санкции от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Като сами определиха, че срещата с медиите цели да се възстанови истината и да се премахнат вижданията на русенци, че „Монтюпе“ е замърсител на въздуха.
Официално поискахме справка от изпълнителната агенция по околната среда за качеството на въздуха от началото до края на септември. От извадка вечерта на 10 септември ясно се вижда, че са измерени от 40 по 50 пъти по-ниски от максималните допустими стойности. Как някой се сочи за замърсител, като реално няма замърсяване? Не е ли редно гражданите да се успокоят, заяви експертът Мензилев.
За последните 6 месеца представители на различни институции са прекарали общо 28 дни в завода и не са регистрирали никакви нарушения, свързани със замърсяване или здравословни проблеми. В годишния одит на РИОСВ от края на юни също няма посочени никакви несъответствия. Нямаме предписания от РИОСВ по отношение качеството на въздуха. Нито едно измерване не показва, че не спазваме законодателството, посочи Бризон.
Тодорова от френско-българската камара пък изтъкна, че всички действия на „Монтюпе“ са в синхрон с РИОСВ. Към момента се проучвала система за най-ефективна работа на аспирацията в завода, а с цел гладка работа с институциите 24 часа в денонощието е осигурен служител за контакт, който би потрябвал при нарушения или забележки.
Специален акцент по време на пресконференцията бе поставен върху събитията около 10 септември, когато масово заваляха оплаквания от тежки миризми във въздуха, а от РИОСВ за пореден път посочиха, че виновник за тях е „Монтюпе“. Според завода на същата дата в обедните часове им е направена внезапна проверка, която не е констатирала нарушения. Вечерта след 20 часа обаче инспекторите се върнали и обходили територията на фабриката. Тогава те забелязали облак от емисии, бълвани от хале номер 3. Впоследствие през нощта отново са извършвани обиколки на района, но според „Монтюпе“ не са им правени никакви забележки. Ден по-късно отново екип на РИОСВ е проверил завода, този път с термокамера.
Защо никой не е направил снимки на този предполагаем облак от емисии, който се извисява над фабриката? Пет халета бяха проверени и нямаше следа нито от този облак, нито от каквото и да е замърсяване. Термокамерата засича топлината, а не химическия състав. Проверки трябва да се правят с научни методи и уреди, посочи Делайе. И допълни, че след пломбирането на всички 108 люка на покрива на хале 3 производството там не е работило на 17 и 18 септември. В същото време и тогава са постъпвали сигнали и оплаквания, което навеждало на извода, че замърсяване е имало и то не е било от „Монтюпе“.
За да обоснове твърденията си, че не е замърсител, компанията разказа, че е прибегнала до нечувано за България изследване, което е проведено през зимата, пролетта и лятото. Всяко от тях е продължило по 4 седмици.
Ангажирани бяха три независими лаборатории, които са акредитирани от европейските институции. Бяха правени проби в 20 зони в града и покрайнините, включително в района на фабриката. Замерваха се три химикала - диметилетиламин, толуен и формалдехид, които е възможно да се отделят при производството. Резултатите показаха, че диметилетиламин се изхвърля само край „Монтюпе“, и то в съвсем малки количества. Фенол пък е открит навсякъде, но не и край завода. А формалдехид има навсякъде. Тоест единствено диметилетиламинът, който има мирис на риба, е засечен от „Монтюпе“, посочи експертът Арно Пеан. Той бе учуден и как хора, които живеят в центъра на града, твърдят, че усещат замърсяване от компанията, при условие, че тя е на около 9.5 километра от тях.
Тенденциозно една и съща компания се сочи официално за нарушител. От 1 януари до 28 септември са подадени 150 оплаквания за неприятни миризми, като 67 от тях са оприличени на бакелит. По наши данни в Русе работят около 66 фабрики с 230 комина. Над 15 от тях или произвеждат, или използват продукти, от които се оплаква градът, посочи Тодорова. 
По принцип не губя време в говорене по пресконференции, тъй като предпочитам да съм ангажиран в производството, но истината за нас трябва да се възстанови. Групата „Монтюпе“ е 122-годишна дама на преклонна възраст, която присъства в 6 държави. В Русе работят 930 служители, а заедно с техните семейства това значи, че даваме хляб на 3000 души. Построили сме първокласно предприятие, инвестираме в съоръжения на топ ниво. Ако не спазвахме правилата, как тогава през 2014 година щяхме да получим наградата за зелен инвеститор? Ние не сме замърсителят, който търсят властите, а искаме да продължим да известираме в Русе, но трябва първо да се реши проблемът с околната среда, за да не бъдем възпрепятствани и самите ние. Не знаем защо сме нарочени за замърсител, посочи Готие.