„Ирина Бокова нямаше никакви шансове да стане генерален секретар на ООН”, категоричен е външният министър Даниел Митов. Той написа това в дълга публикация на неговата фейсбук страница.

„България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар”, допълва още Митов.

Той определи изказванията на опозицията като предизборна кампания. „Цялата минала седмица слушахме как ни убеждаваха от опозицията, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Какво стана с всички тези аргументи?”, каза министърът.

Той допълни, че някои партии използват името на Бокова и нейния авторитет в полза на кампанията за президентските избори, като „откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други”.

„Благодарим на г-жа Кристалина Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието (…) Очевидно този ход трябваше да бъде направен. Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг”, допълва Митов.