Попаднах в измамна схема, след която не само останах без абсолютно нищо, но трябва да плащам, а на всичкото отгоре прокуратурата ме посочи като престъпник и на 5 октомври предстои делото срещу мен да започне в Русенския районен съд. Това изплака в „Утро“ 48-годишният Румен Плачков, който се е примирил с това, че цял живот ще бере плодовете на своята наивност, но все още не може да приеме факта, че е вкаран в списъка на погазващите закона. В същото време той е категоричен, че именно престъпници са го подвели и подлъгали, а благодарение на доверчивостта си той е съсипал живота си. 
Всичко започнало през пролетта на 2013 година, когато приятел свързал самотния инвалид Плачков с човек от русенско село, който щял да му помогне. А затъналият в битови и здравословни проблеми мъж имал нужда от пари най-малкото за лечение на крака си. Тогава новият му „благодетел“ накарал Плачков да отиде в офиса на избран мобилен оператор и
да купи на изплащане един от най-скъпите модели смартфони
Идеята била след покупката инвалидът да даде луксозния „Самсунг Галакси Ноут 2“ на новия си приятел, а в замяна той щял да му брои пари в кеш. Плачков лековерно се съгласил - въобще не сметнал 2 и 2, нито съобразил, че се заробва с двугодишен договор за изплащане на смартфона, а отделно трябва да плаща натрупаните от чужд човек сметки. След сделката  получил 300 лева от гордия реален собственик на телефона, който впрочем по-късно бил заложен за доста по-прилична сума. Така, докато уж завързва контакт с човек, който е обещал да му помогне с пари за лечение и издръжка, Плачков всъщност върши първото престъпление, в което е обвинен. И по-точно - в присвояване на смартфона. Причината - докато апаратът не е изплатен напълно, се води собственост на мобилния оператор, а клиентът, който погасява вноски, няма право да се разпорежда с него по никакъв начин, дори и да го дава на трети лица. 
Впрочем Плачков далеч
не е първият наивник, който попада в алчната схема на подобни измамници
Още в средата на август „Утро“ описа новата схема, която започна да набира скорост. Характерното за нея е, че под различни предлози престъпниците подлъгват хора в нужда да подпишат договори за покупка на скъпи телефони, телевизори и друга техника, а после залагат покупките в оказионите и изчезват с парите. За хваналите се на въдиците им остава задължението да плащат за нещо, което никога не са ползвали.
„Макар да са от ромски произход, тези хора са добре облечени и изглеждат внушително. Често могат да бъдат засечени пред големите хипермаркети на лов за жертви. Оглеждат се за нещастници, какъвто признавам съм и аз, хора с увреждания и нисък социален статус, които са готови на всичко за помощ. Така ги подлъгват да купуват телефони и техника, които всъщност им вземат, по-късно ги продават и прибират лесно изкараните пари. Целият град са измамили така“, обяснява Плачков.
Неговата кошмарна история обаче не свършва дотук. Той чува обещания, че ще бъде изпратен в Германия, където ще има осигурена работа, квартира и лечение. За целта
същите тези хора стават собственици на таванската му стая от 25 кв.м в кв.“Дружба 3“
която подслонява инвалида. Действително отива в Германия, но по неговите описания по изключително драматичен начин. В това време Плачков работи като кредитен консултант, като основно се занимава със събирането на вноски по отпуснати бързи заеми. На 26 април 2013 година той взел вноските на няколко длъжника и тръгнал към офиса да се отчита. 
„В това време събраните от хората 303 лева бяха в мен. На улицата бях пресрещнат от кола, а хората в нея ме заставиха да се качвам бързо в нея, защото трябвало да тръгвам за Германия и нямало време за каквото и да е. Така не успях да се отчета във фирмата за кредити, а всичките пари взеха измамниците, на които се доверих“, категоричен е инвалидът. На следващия ден той така и не отишъл на работа, а няколко дена по-късно официално бил уволнен. В същото време по думите на мъжа той е пратен в Германия, където уж
трябвало да получи грижи и добри условия за живот, а всъщност бил натикан в мизерен коптор
Така той се сдобива с второ обвинение - че е присвоил парите на фирмата за бързи кредити.
„Не ме питайте как съм оцелял 3 години в Германия. Добре, че бяха социалните учреждения. Сега живея без ток и вода, но с бълхи в Горна Митрополия и ровя в контейнерите като клошар, за да се препитавам. Самият аз пуснах жалба в полицията, че тези хора, които ми обещаха работа и лечение, не си изпълниха задълженията. А сега става така, че аз съм подведен под отговорност и мен ще осъдят. Разбирам, нека се заведе гражданско дело срещу мен, че дължа пари, да ме дадат на частен съдебен изпълнител, но това да бъда нареждан заедно с престъпниците, а
самите измамници да са свидетели по делото - не мога да се примиря“
оплаква се Плачков.
В крайна сметка съдът ще прецени кой е виновен и кой - не, в цялата ситуация. Ако бъде осъден, мъжът може да получи до 8 години лишаване от свобода. Отсега е категоричен, че адвокат няма да си наеме. Не бил упълномощавал и досега, защото нямал пари. Дори обмисля дали да направи самопризнания по обвиненията от страх да не бъде вкаран в затвора. Примирил се е с шамара на съдбата, макар че е правил опит за самоубийство, а сегашното му желание е да предупреди наивните хора като него да не се доверяват на подобни обещания, за да не ги застигне неговата съдба.