Посветен на студентския живот паметник в Русенския университет, който няма аналог в страната, остана забравен, тъжен и самотен на вчерашния 8 декември. Днешните „колеги“ на мъченика на висшето образование са поели по празничните пътеки още от петък, а неделният ден допълнително ограничи хората във вътрешния парк на университета.
Създаденият преди повече от половин век монумент, наричан днес „Вечният студент“, е дело на скулптора Христо Танев и имаше запазено място в Парка на младежта, но от 10 години е пред Аграрно-индустриалния факултет. Първоначално е известен като „Изключения за слаб успех студент“ или „Пропадналия на всички сесии студент“, по-късно е бил прекръстен иронично на „Отличника“.
През годините тъжният двойкаджия е пипан за успех, около него са оставяни студентски книжки, за късмет, но са вземани и доста по-практични мерки - например студенти са си разменяли пищови. 
Слабо известен е фактът, че монументът е вдъхновил и написването на стихотворението „На падналите във всички сесии“, чийто автор е покойният вече инженер от ВипускТ1964 Антон Добрев.