Двойно по-високи цени предвиждат промени в наредбата за гробищните паркове, които трябва да получат одобрението на общинските съветници на предстоящата сесия. Целта на предложението на общинската администрация е да се подобри поддръжката на гробищата „Чародейка“ и „Басарбово“. Сега и двата парка за покойница са в лош вид, пътеките между гробовете са обрасли от саморасли треви и храсти, които пречат лесно да се стигне до мястото за вечен покой на близките. Друг проблем е, че, от една страна, няма свободни места, а от друга - има много гробове, които очевидно от години не се посещават и поддържат.
За да бъдат решени тези проблеми, са нужни повече средства за поддръжката на гробищните паркове, мотивира предложението си администрацията, като посочва, че цените не са променяни от 2010 г.
Ако то бъде прието, таксата за ползване на гробно място до 15 години скача двойно, като в „Чародейка“ от 25 лева става 50 лева, в „Басарбово“ от 20 лева става 40 лева, а в гробищата в кметствата в общината ще се плащат по 18 лева. Освен това наследниците се задължават да поддържат в добър вид гробовете на близките си, ако искат да продължат да ползват мястото.
Почти тройно се увеличава таксата за откупуване на гроб за вечни времена, но е предвидена отстъпка от цената, когато гробното място е покрито с плоча или циментово-мозаечна замазка, тъй като това гарантира добрият му вид. За гробищен парк „Чародейка“ цената става от 125 лева на 325 лева, а при наличие на плоча или замазка - 260 лева. В „Басарбово“ сумата нараства от 100 лева на 295 лева, а с плоча или замазка - 230 лева. В гробищните паркове в кметствата цената ще бъде 90 лева. 
Различни ще бъдат цените за попълване на гроб с височина до и над 15 см. Диференцирани цени се въвеждат и за предоставяне на най-предпочитаните неонаследени гробни места до алея - 400 лева, а за място навътре в парцела ще се плащат 250 лева. Нова е и услугата за допълнителен Ковид пакет за 60 лева.
За да се реши проблемът с ограничения брой гробищни места, се предлага да отпадне изричното писмено съгласие от наследници за ново погребение в същото гробно място.
Забранява се засаждането на дървета, както и изграждането на пейки, маси и огради в парцелите и гробните места.