Подготовката за световната премиера на рок операта на Николо Коцев „Нострадамус“, чийто домакин ще бъде сцената на русенската опера, вече навлиза в най-горещата си фаза. Спектакълът ще бъде показан на сцена за първи път 15 години след издаването на студийния запис на най-продаваната творба от български автор за всички времена на 18 ноември. Още на следващия ден ще има второ представление. Премиерата съвпада с 450-годишнината от смъртта на френския пророк Мишел де Нострадамус.
Либретото на необичайната опера разказва за трагичната кончина на семейството на легендарния средновековен лекар, учен и пророк, което загива по време на чумната епидемия, докато Нострадамус е на път, лекувайки други болни.
Конфликтът между Нострадамус и главния Инквизитор изпъква на преден план, както и любовта на Нострадамус и втората му съпруга Ан Гемел. Катерина Медичи, кралицата, закриля предсказателя и го спасява от сигурна смърт.
В творбата са включени и най-известните му предсказания - за Антихристите, смъртта на Анри II, двете световни войни и за края на света.
Ролите в изключителната творба на Николо Коцев, която световната критика цени високо, се изпълняват от артисти, които им придават част от личния си блясък. Александър Атанасов се превъплъщава в ролята на Нострадамус, Звезди Керемидчиев - на Инквизитора, а Амалия Ненова се превръща в Ан Гемел и Катерина Медичи. Международното участие също бележи класа - това са артистите Томас Викстрьом, Бьорн Лодин и Мехмет Кая. Разказвач ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.
Мащабната постановка е с участието на оркестъра, хора и балета на Русенската опера, рок група „Кикимора“ и гости, а диригент е Найден Тодоров. Билетите за представлението вече са в продажба.