Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция.

Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг /Германия/ "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Отличието им бе връчено за разработване на нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията.

Сред по-известните учени, носители на Нобеловата награда за физиология или медицина, са руснакът Иван П. Павлов /1904/, германецът Роберт Кох /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ и други.

С обявяването на тазгодишния лауреат на Нобеловата награда за физиология или медицина започна седмицата на Нобеловите награди. Първата Нобелова награда е връчена в Сан Ремо, Италия, през 1901 година - пет години след смъртта на Нобел.

Наградите се състоят от златен медал, диплом, парична сума. Тази година отличието ще бъде придружено от чек на стойност 8 милиона шведски крони или 830 000 евро. От 1901 г. до 2015 г. наградите - Нобеловите и за икономически науки - са присъдени 573 пъти на 874 лауреати и на 26 организации. Само 49 пъти награди са присъдени на жени. Една от тях - Мария Кюри, получава отличието два пъти - за физика през 1903 г. и за химия през 1911 година.