Порой от сигнали за атаки на телефонни измамници заля спешния номер 112 в четвъртък, съобщиха от МВР. Престъпниците, които напоследък изкачват нов връх на активността, стават все по-алчни и все по-нагли. На мода сега е схемата с обаждания на мними полицаи, които искат от жертвите си много големи суми и златни накити, които уж ще послужат като веществени доказателства при залавянето на бандитите и веднага ще бъдат върнати на собствениците.
Хората, които са станали мишена на мошениците, всъщност са много повече от обадилите се да търсят помощ от властите. 
За съжаление обаче, полицията няма много възможности за действие по такива сигнали, особено ако те не съдържат номерата на ползваните от бандитите телефони. А много малко от домашните апарати имат дисплеи, на които може да се видят номерата на повикващите. Затова от МВР отново посъветваха гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат пари от името на лекари, прокурори, полицаи и т.н., а като сигнализират на 112 да се убедят, че линията е прекъсната, защото често се случва измамниците да не затварят телефона и при опит за свързване със спешния център да се представят за негови служители.
Въпреки многобройните предупреждения на властите обаче, броят на жертвите продължава да расте. 
В сряда домашният телефон на 68-годишна жена звъннал и се обадил мъж, който се представил за полицай и поискал от нея да прояви гражданско съзнание, като даде 60 000 лева за залавяне на телефонни измамници. Жената трябвало да се включи в операцията, като даде колкото пари и злато има. Тя веднага захапала въдицата и приготвила 2100 лева и златни бижута за още 1000 лева и ги пуснала през терасата си на апартамента си във „Възраждане“.
След това „полицаят“ пак се обадил и казал, че част от измамниците са арестувани благодарение на нея, но двама избягали и за да ги хванат, трябват още пари. Пенсионерката признала, че има 9000 лева на влог, след което била помолена да отиде да ги изтегли и да се обади на номера, който непознатият й продиктувал. Заслепената от заблудата, че помага в борбата с лошите, по нареждане на „шефа на операцията“ пуснала парите в кошче за смет на ул.“Славянска“ и веднага се отдалечила, защото можело да има стрелба с измамниците и тя да пострада. 
След четири часа чакане да й бъдат върнати парите пострадалата се обадила във Второ РПУ и разбрала колко скъпо е платила за наивното предоверяване на един непознат по телефона.
По подобен начин същия ден била опарена и 72-годишна жена от квартал „Здравец“. На нея пък й звъннал „полицай Попов“ - може би съвсем неслучайно съименник на комисар Попов от сериала „Под прикритие“ - и заявил, че има сведения, че срещу нея се готви атака от телефонни измамници. Затова поискал номера на мобилния й телефон, който щял да бъде подслушван, за да бъдат заловени злосторниците. Малко по-късно GSМ-ът на пенсионерката звъннал и се обадил „доктор“, който с леден тон казал, че дъщеря й е покосена от токов удар и ако не се намерят 42 000 лева за лечението й, няма да доживее до следващата сутрин. Веднага след края на разговора позвънил и „полицаят Попов“ с уверението, че е чул всичко и примката около бандитите се затяга, но жената трябва да даде пари, с които те да бъдат хванати на местопрестъплението, а после ще ги получи обратно. Тогава помощничката на МВР казала, че има 4000 лева на влог в близка банка, а „полицаят“ през цялото време докато ги изтегли, я напътствал по телефона. След това й казал да се прибере вкъщи и да ги хвърли през терасата на служител от Криминална полиция, а до вечерта да чака ново обаждане, за да уговорят връщането на парите. След като не дочакала ново позвъняване, сама позвънила в истинската полиция и разбрала, че е поредната жертва на телефонната мафия.