В петък ще направим първия преглед с новия ангиограф, за чиято работа ще имаме договор със здравната каса от идната година, съобщи вчера изпълнителният директор на русенската Университетска болница д-р Иван Стоянов.
Това е съвременен апарат за диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания, посочи инвазивният кардиолог от столичната УМБАЛ „Света Анна“ д-р Саркис Калустян. На него могат да се извършват изключително голям брой диагностични и терапевтични интервенции, а при необходимост и да се постави стент в запушена артерия.
Днес д-р Калустян ще натисне копчето на ангиографа за първи път, за да установи точното състояние на сърцето на един или двама пациенти с честа аритмия.
Болницата не може да остане безучастна към Деня на сърцето - 29 септември, затова днес преглеждаме сърдечноболни пациенти и измерваме кръвното налягане на всички желаещи, каза още д-р Стоянов.
Стана традиция от 2000 година да се отбелязва Денят на сърцето, за да си спомним, че сърцето боледува и най-важното нещо е хората да се предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система. Профилактиката е най-важното нещо и трябва да започне от най-ранна възраст, за да не стигат хората до болницата, допълни началникът на отделение „Кардиология“ д-р Пенка Каменова.
За съжаление у нас на профилактиката се гледа като на нещо досадно и излишно и това е сред най-важните фактори за подреждането на страната ни във високорисковата група на европейските страни с най-много засегнати от сърдечно-съдови заболявания.