Корупцията е сериозна спънка пред бизнеса, особено ако е в прекалено големи размери. Никоя държава обаче не е застрахован от нея и надали има такава, в която да няма случаи на подобни практики.

От Световния икономически форум всяка година класират страните, които имат най-голям проблем с корупцията на база на специален индекс. Списъкът се съставя по мненията на около 15 000 бизнес лидери от 141 икономики.

На тази основа от Business Insider са отсели най-корумпираните сред развитите държави и данните за 2016 година показват, че повечето от тях се намират в Европа.

Най-напред в класацията сред членките на Европейския съюз (ЕС) е Словакия, която се наражда на второ място в топ 10. Проблемите на страната в тази сфера не датират от сега. Още през 2012 година там се разрази корупционен скандал, известен като аферата “Горила”, която уличи двама бивши премиери и редица политици във вземането на подкупи.

Пред нея в класацията е само Мексико. Имената на граждани на латиноамериканската държава редовно са замесвани, когато става дума за организирана престъпност и подкупи по върховете на властта.

Трета е Италия, където корупцията сред политиците продължава да бъде огромен проблем особено в южната част на европейската членка.

След нея в класацията съответно се нареждат Унгария, Гърция, Чехия, Испания, Латвия, Южна Корея, Полша и Словения.