Обединеното кралство не може да разчита, че след напускането на ЕС британците ще запазят по-големи права, отколкото гражданите на останалите държави извън общността, предупреди в интервю за Би Би Си италианският премиер Матео Ренци.

„Няма да е възможно да дадем на британците повече права, отколкото на другите хора извън границите на ЕС”, посочи Ренци.

Според италианския премиер, решението на поданиците на Великобритания да напуснат ЕС е „лошо”. Той смята, че част от отговорността за Брекзит е на бившия премиер Дейвид Камерън, който организира референдума, въпреки че лично се застъпваше за оставане на страната в общността.

„Работата беше в това, че Дейвид Камерън искаше да използва референдума, за да реши вътрешни проблеми на Консервативната партия. Не може да използваме вътрешните работи за решаване на вътрешните си проблеми”, смята Ренци.

Същевременно, Ренци подчерта, че волята на британския народ трябва да се уважава.

Италианското правителство инициира референдум за конституционната реформа, насрочен за 4 декември.

„Британците взеха решение за бъдещето си. Сега положението е такова, че ние можем и трябва да създадем нов съюз между Великобритания и ЕС, защото ще сме най-добри приятели в идните години”, каза Ренци.

Италианският премиер изтъкна, че Брюксел трябва да използва Брекзит за подобряване на самия ЕС.

„Мисля, че това решение може да подтикне европейските лидери към инвестиране в по-различна Европа”, смята Ренци.