След референдума в Гърция, независимо от изхода, очевидно е, че европейците ще трябва отново да започнат разговори, смята италианският министър-председател Матео Ренци.

Когато видиш пенсионер да плаче пред банка и хора, които се редят пред банкоматите, си даваш сметка, че една толкова важна за света и за културата му страна като Гърция не може да свърши така, заявява Ренци в интервю за вестник "Месаджеро". И добавя: Очевидно е, че още следващия ден ще трябва отново да започнем разговори. Първият, който знае това, е точно Ангела Меркел.

Разбира се, невъзможно е да се спаси Гърция без участието на гръцкото правителство: реформата на пенсионната система, борбата срещу укриването на данъци и преустройството на пазара на труда зависи от него, подчерта италианският премиер.

Колкото до отражението на кризата върху Италия Ренци каза, че не се тревожи, макар да не изключи някои трудности. Не казваме, че всичко ще е наред, просто казваме, че извършената през последните месеци работа поставя Италия в различни отколкото в миналото условия. Ние вече не сме на подсъдимата скамейка, вече не ни цитират като "другари по нещастие" на гърците.

През последните дни, отбелязва АФП, италианският премиер често прави изявления, че икономиката на страната му е оздравена и няма опасност от гръцка зараза. Той е уверен, че както и да гласуват днес гръцките избиратели, страната няма да излезе от еврозоната и ще направи всичко, за да продължи преговорите.