Системата за пренос на газ на Румъния вече е свързана с тази на България. Строителите прокараха под река Дунав основната тръба на газопровода Гюргево-Русе. Това съобщава румънският вестник „Адевърул“. 
Газопроводът ще бъде част от проекта БРУА (BRUA - България-Румъния-Унгария-Австрия) за пренос на природен газ от Черно море към Австрия. Трите компании, които го изграждат - румънската държавна компания „Трансгаз“, частната румънска компания „Инспет Плоещ“ и австрийският строител „Хабау“, прокараха под река Дунав основната тръба на газопровода, който ще свърже мрежите за природен газ на България, Румъния, Унгария и Австрия и ще позволи пренос на газ от Черно море към Австрия.
„Това е най-големият проект от този тип в Румъния и в Европа до момента, пионерски проект“, се посочва в прессъобщение на румънското министерство на икономиката.
Тръбата е била създадена в ателиетата на Инспет Плоещ, а австрийците от Хабау са се заели главно със сондирането под река Дунав, което започна в края на юли.
Газопроводът Гюргево-Русе ще има обща дължина около 25 км, от които 15,4 км на територията на България и 5,2 км - в Румъния. Той трябваше да бъде завършен още през 2012 г., но се забави заради трудности при полагането на тръбата под река Дунав.
Тръбопроводът ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб. м. газ годишно. Ще може да бъде използван както за внос, така и за износ на природен газ. Срокът за завършване е 31 декември 2016 г.