Група рибари системно възпрепятства превоза на тръбите за газоснабдителната връзка между България и Румъния под Дунав, заяви вчера за „Утро“ автокранистът Любомир Витанов.
Обектът се намира под Помпената станция на брега на реката и по него се работи от 1 година. По трасето с дължина 2.200 км се поставят три тръби за газ на 20 метра под дъното на Дунав. Едната вече е поставена, в момента се слага втората тръба, предстои да се прекара и третата.
От два месеца обаче осем рибари създават проблеми, като заплашват румънските работници на сондата със саморазправа. Преди дни гумите на ремаркето за пренасяне на помпите са откраднати, а вчера на пътя, по който минава техниката за прекарване на тръбите, са поставени битумни отпадъци и отломки от строителни материали, за да не може автокранът да мине. „Ауди“ на работник се опитало да преодолее заграждението, но спукало картера и маслото започнало да изтича, разказа Витанов.
Според него рибарите не искали техниката да минава по пътя зад Помпената станция, защото правела коловози и го разрушавала и те не можели да минават оттам с колите си, за да стигнат до лодките. Освен това работата по дъното на реката гонела рибата и те оставали с празни мрежи.
Всеки ден се опитвам да разговарям с тях, но те не искат и да чуят, че това е национален обект и от неговото изграждане зависят много абонати на газ, каза Любомир Витанов. Вчера той е провел разговор с кмета на Мартен Димо Тонев и е пуснал жалби в местното полицейско управление и в РИОСВ.
„Веднага ще отида до засипания с отпадъци път и ще взема отношение за неговото разчистване, този газопровод е важен за цялата държава“, каза за „Утро“ кметът на Мартен Димо Тонев. По думите му не може осем човека да възпрепятстват работата по прекарване на тръбите за газоснабдяване, която върви денонощно, за да се спази срокът за изпълнението й.
Същата бе реакцията и на полицията и екоинспекцията.