„Монтюпе“ оспорва принудителното затваряне на 108-те димни люка на хале номер 3. До мярката на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ се прибегна в средата на месеца заради лавината от оплаквания за тежки неприятни миризми във въздуха, които заляха екоинспекцията и спешния телефон 112. 
Според леещата алуминиеви детайли за автомобилната индустрия фирма заповедта за запечатване на вентилационните отвори е незаконна и противоречи на разписаните правила. 
Отделно заводът настоява, докато тече съдебният спор за мярката на РИОСВ, отворите на тавана да бъдат разпломбирани и използвани, тъй като търпи значителни и трудно поправими вреди. 
Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Административния съд.
Както „Утро“ писа, след масовите жалби за зловония покрай празничния 6 септември РИОСВ предприе извънредни денонощни обходи и проверки. Във вечерните часове на 10 септември контрольорите се натъкнаха на сив облак над халетата на „Монтюпе“, който се стелеше над източните части на града. Същото нарушение бе засечено и ден по-късно, когато отново през вентилационните съоръжения на трето хале са били изпускани отпадъчни газове от производството. Нарушението бе удостоверено с термоанализатор на „Гранична полиция“, а директорът на екоинспекцията Лилия Атанасова заяви, че лично се е убедила в носещите се облаци пушек. Затова на извънредна пресконференция тя обяви, че 108-те люка ще бъдат пломбирани, за да не бълват миризми, а отделно заради системните си нарушения „Монтюпе“ ще отнесе най-тежката предвидена в закона глоба - 500 000 лева. А ответната реакция не закъсня - заводът за автомобилни части веднага се обърна към съда с искане отворите да бъдат отворени. Вероятно обжалване предстои и по отношение на паричната санкция. По информация на „Утро“ актът вече е съставен и е въпрос на време да бъде връчен на компанията.