Пред изданието "Политико" Кристалина Георгиева заяви, че трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото „вижда целия свят в неговата сложност и има способността да вижда как нещата са свързани".

Георгиева заяви, че нейната цел ще бъде да адресира нарастващото недоволство по света за това, което предстои в бъдещето. „Хората навсякъде са гневни, дори младите, образованите, богатите и хората в градовете са гневни", коментирала тя.

Тя смята, че е в по-добра позиция от Гутериш да ръководи 48-хилядите служители на ООН, защото е "непреклонна".

Според изданието Георгиева е най-добрата възможност за страните от Източна Европа да имат свои представител начело на ООН.

Георгиева се включва в състезанието в последната минута, но е най-добрият шанс като кандидат на Източна Европа и като жена да надделее над сегашния фаворит - бившия португалски премиер Антониу Гутериш, според източници от ООН и от различни правителства, пише "Политико".

Още преди година изданието коментира възможността Георгиева да оглави ООН като изтъкна опита й като бивш вицепрезидент на Световната банка и мандатите й като еврокомисар, а също така и репутацията й на уважаван администратор. Тя също така пасва на друго условие: изборът на генерален секретар традиционно става чрез ротация на различните региони в света и според наблюдатели сега е ред на Източна Европа, отбеляза през ноември 2015-та година "Политико".

Самата Георгиева този следобед смени профилната си снимка във Facebook и ясно се нарече "кандидат за генерален секретар на ООН"

Следващото гласуване в Съвета за сигурност на ООН ще се състои в началото на октомври, а очакванията са, че до края на годината трябва да е ясно кой ще е генерален секретар на ООН в следващите 5 години.

За да бъде избрана, Георгиева трябва да спечели подкрепата на Русия, чиито досегашни възражения са, че Георгиева представлява организация, която й наложи санкции заради вмешателството й в Украйна.