16-годишният Стоян Барбуков се върна от гръцкия град Серес, където участва в тестове на болид от „Формула Рено“ и получи висока оценка от скаутите на френския гигант. Младият талант бе любезен да даде кратко интервю за „Утро“.

- Как минаха тестовете?
- Получих тази възможност като награда от шефа на варненското първенство по картинг, за което съм му благодарен. Става дума за кола от „Формула 3“ - модел на „Рено 2000“. Скоростната кутия е шестстепенна. Болидът е с мощност от 195 конски сили. На правите развива скорост от 220 км/ч.
- Ти до каква скорост достигна?
- Ускорих до 213.
- Какво е усещането?
- Странно! Първо, никога не бях карал болид със скорости. Сгънат ниско в кокпита, виждаш само волана и пътя. Когато автомобилът набере скорост, тялото търпи огромно натоварване. Освен това вятърът напира толкова, че имаш чувството как ще изхлузи каската от главата ти.
- Каква беше оценката на домакините?
- Отзивите за моето представяне бяха много добри.
- И какво следва?
- На практика нищо. Организаторите казали на баща ми, че имам сериозен талант, но ако иска да ме вкара в голямата игра като пилот в школата на „Рено“, трябвало да приготви едни 500 000 евро. Сами разбирате, че няма как да стане.
- Желаем ти успех!
- Благодаря!