В католическа Полша смятат аборта за грях, все повече жени рискуват живота си, абортирайки нелегално. Сега дори се говори за пълна забрана на абортите. 

"Затягането на закона ще доведе до още повече човешки трагедии. От личен опит знам на какво са готови жените в такава ситуация. Спомням си как обмислях дали да не си бия сама някаква инжекция.Беше ужасно. Трудно ми е да го обясня, но знам, че бях готова да рискувам живота си. Просто тогава не можех да си позволя да имам дете".

Това споделя Каролина, сега тя е майка на момиченце и ѝ се радва всеки ден, но полякинята вече има един аборт зад гърба си в страната, където отдавна упражняват натиск върху жените, които се подлагат на това.

В онези години Каролина се чувствала твърде млада, а връзката ѝ с бащата на детето нямала бъдеще

Подобни мотиви обаче не са достатъчни за легален аборт в Полша. Затова Каролина потърсила помощ в интернет. Но жената, при която си уговорила час в една клиника, се оказала отявлена противничка на абортите.

"Каза ми, че няма да разреши аборта. Най-ужасно беше в чакалнята, където седяха жени в напреднала бременност и майки с новородените си деца. Жената ме принуди да погледна всяко бебе, караше ме да галя малките ръчички. И пред всички тези жени ме попита: Нима искаш да убиеш едно такова малко бебенце?", спомня си Каролина.

Много лекари в Полша отказват да извършват аборти. Сред тези, които го правят, е гинекологът Ромуалд Дебски.

Всяка седмица най-малко три жени го посещават в клиника във Варшава. Срещата им с него е последната им надежда за легален аборт. Други търсят решение на проблема си директно в чужбина. 

"Легалният аборт в Германия е често пъти по-евтин, отколкото нелегалния в Полша. От години се опитвам да помагам, но изнемогвам - при мен идват жени от цялата страна, а аз просто не мога да се погрижа за всички.

Лекарите в Полша, които правят легални аборти, никога няма да се съгласят да извършат нелегален. Наясно съм, че моите действия се наблюдават постоянно", разказва д-р Дебски.

Който не намери легален начин да извърши аборт, търси помощ в "подземния свят"

Това е направила и Каролина навремето.

"Впоследствие осъзнах, че всичко е било много дилетантско. Не съм чувала за друг случай, който да е бил по-травмиращ от моя. Спомням се, че по време на аборта трябваше да държа някакви инструменти. Спомням си и една малка кофа. Беше ужасно", разказва полякинята.

Закачалката за дрехи се е превърнала в символ на нелегални аборти като този, на който се е подложила Каролина. По-рано именно закачалката е била инструментът на дилетантите.

Какво е мнението на противниците на абортите

"Ние просто искаме жените да осъзнаят какво представлява абортът. Това е убийство. Убийство на жив човек. Абортът не е някаква козметична операция - той е насочен срещу жив човек, който го усеща. И решението да убиеш този човек не е някаква игра", категорична е Ана Килян, противничка на абортите.

Каролина е наясно с това. Не само защото вече е майка. Тя обаче знае, че когато една жена е решила да направи аборт, дори строгите закони са безсилни.

Сега тя пожелава за дъщеря си най-вече едно: щастлив живот, в който да е свободна да взима сама решенията си.